Cadmus fordítás Cadmus

A tűzszünetről egyeztet a szembenálló felekkel az ENSZ jemeni különmegbízottja

2021. 10. 06.

Jemenbe érkezett kedden az ENSZ jemeni ügyekért felelős különmegbízottja, látogatásának célja a tűzszünet előmozdítása.

A Szaba jemeni állami hírügynökség tájékoztatása szerint Hans Grundberg a polgárháború lezárását célzó lépésekről egyeztetett Main Abdul Malik miniszterelnökkel, illetve találkozott a jemeni kormány más magas rangú tisztségviselőivel is.

A találkozón Abdul Malik hangsúlyozta elkötelezettségét a béke mellett, és politikai megoldást sürgetett. Ugyanakkor leszögezte: a kormány ellen harcoló húszik nem gondolják komolyan a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat, és azt vetette a síita lázadók szemére, hogy az ország több pontján újrakezdték műveleteiket, offenzíváik során pedig a civileket sem kímélik.

Grundberg tájékoztatta Abdul Malikot rijádi és ammáni látogatásainak eredményéről, és felszólította a feleket, mihamarabb hagyjanak fel az erőszakcselekményekkel.

A különmegbízott emellett találkozott a dél-jemeni elszakadásért küzdő, egyebek között Ádent is irányítása alatt tartó Déli Átmeneti Tanács (STC) vezetőivel is, akikkel szintén a harcok beszüntetéséről tárgyalt.

Grundberg a tervek szerint nemsokára húszi vezetőkkel is asztalhoz ül.

Jemenből mindeközben a harcok kiújulását jelentették, elsősorban az ország északi részén lévő, kőolajban gazdag Marib tartományból. Katonai források szerint az elmúlt órákban 74 húszi lázadó és nyolc kormánykatona vesztette életét az összecsapásokban, a húszik pedig azt közölték, hogy szaúdi gépek több mint húsz légicsapást hajtottak végre a tartományban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. A lázadóknak sikerült az ország északi térségének nagy részét elfoglalni a kormányerőktől, Marib ellen pedig februárban indítottak offenzívát.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑