Cadmus fordítás Cadmus

A Twitter több fiókot felfüggesztett az indiai kormány kérésére

2021. 02. 02.

 A Twitter internetes közösségi hálózat több fiókot felfüggesztett az indiai kormány kérésére, köztük olyan felhasználókét, akik részt vettek az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonását követelő tüntetéseken – írta az AFP francia hírügynökség kedden.

Az újdelhi információs minisztérium egyik illetékese elmondta: a kormány azt kérte a közösségi oldal üzemeltetőjétől, hogy függesszen fel mintegy 250 fiókot, és töröljön számos üzenetet, mert “súlyos fenyegetést jelentenek a közrendre”.

A fiókok hétfő délután néhány órára hozzáférhetetlenné váltak. Indiában hónapok óta tüntetnek az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonásáért. November 26-án több tízezer földműves tábort ütött a fővárosba vezető főbb utak mentén, valamint a főváros bejáratánál.

A szeptemberben elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének. A farmerek attól tartanak, a hatósági árak eltörlése lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni.

Egy múlt heti megmozduláson összeütközésre került sor a gazdák és a rendőrök között Újdelhiben. A hatóságok azóta több tucat tüntetőt vettek őrizetbe, köztük a Caravan folyóirat egyik újságíróját.

A Twitter aktivisták, szakszervezeti vezetők, ellenzéki politikusok, egy színész és egy gazdasági szakértő fiókját is felfüggesztette. A földművesek egyik szóvivője szerint a blokkolt felhasználók semmi rosszat nem tettek, csak támogatták a tüntetéseket. A Caravan egyik szerkesztője rámutatott: számos támadás érte lapját az elmúlt időszakban, a jelenlegi intézkedés pedig a legújabb ezek sorában.

Az indiai hatóságok lépését az Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet a “nyilvános cenzúra sokkoló esetének” minősítette.

A Twitter szóvivője ezzel szemben azzal érvelt: “időről időre elfordulhat, hogy szükség van bizonyos tartalmakhoz való hozzáférés blokkolására”.

A múlt keddi zavargások miatt legalább öt ember – köztük újságírók és egy ellenzéki politikus – ellen indult büntető eljárás lázítás és összeesküvés miatt. India gyakran folyamodik az internet-hozzáférés korlátozásához hasonló megmozdulások esetén. Az ázsiai ország 180-ból a 142. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül tavalyi sajtószabadság-indexe szerint.

Az 1,3 milliárdos India lakosságának körülbelül fele az agrárszektorban dolgozik, elemzők szerint pedig a mintegy 150 millió, földtulajdonnal rendelkező farmer tiltakozása az egyik legnagyobb kihívás a Narendra Modi vezette, 2014 óta hatalmon lévő kormány számára.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑