Cadmus fordítás Cadmus

A választást követő zavargások után helyreállt a nyugalom az indonéz fővárosban

2019. 05. 23.

Helyreállt a nyugalom csütörtökön az indonéz fővárosban az elmúlt két nap hat halottal járó utcai zavargásai után, amelyekben az elnökválasztáson alulmaradt ellenzéki jelölt hívei csaptak össze a rendőrséggel.

Egy helyi televíziós csatorna arról számolt be, hogy Jakarta központjában több bolt és étterem már újra kinyitott.

A választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok az éjszaka videoüzenetben kérte híveit, hogy menjenek haza. Egyúttal biztosította őket arról is, hogy az eredményt hivatalos úton megtámadja. Kampányfőnöke csütörtökön megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy még a nap folyamán az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Helyi idő szerint reggel a rendőrök feloszlatták a választásokat felügyelő bizottság irodái előtt összegyűlt tömeget, ám helyszíni beszámolók szerint a hatóság fellépése visszafogott volt, amit megfigyelők a keddről szerdára virradóan bekövetkezett halálesetek hatásának tulajdonítanak.

A jakartai rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a rendbontások miatt az elmúlt két napban több mint 250 embert vettek őrizetbe, és a tüntetőktől petárdákat, késeket és nyilakat foglaltak le.

Szerdán Tito Karnavian országos rendőrfőnök bejelentette: a halálesetek ügyében vizsgálat indult, Wiranto nemzetbiztonsági miniszter pedig azt mondta, hogy átmenetileg korlátozzák a közösségi médiumokat az országban, hogy elejét vegyék az álhírek terjesztésének.

Az újraválasztott államfő, Joko Widodo elnök határozottan elítélte a rendbontásokat, amelyek politikai elemzők szerint is sokat ártottak az ellenzéknek.

Az indonéz fővárosban kedd délután, az április 17-i elnökválasztási eredmények bejelentése után kezdődtek a demonstrációk, amelyek hamar erőszakba torkolltak: a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

Hirado,hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑