Cadmus fordítás Cadmus

A világ egyik legjobb radar rendszerét veszi meg és állítja rendszerbe Magyarország

2022. 02. 09.

Az Izraeli ELTA radarok védik a cionista államot, és az elmúlt években 90 százalék feletti hatékonysággal működtek a Vaskupola rendszerén belül – közölte az ATV.

360 fokos körben folyamatosan pásztázza a légteret a Vaskupola radarrendszere Izraelben. Magyarország egy ilyen a komplex rendszert vásárolt meg az izraeli ELTA cégtől. Tavaly májusban a Hámász a Gázai övezetből 5000 rakétát lőtt ki a zsidó államra, ez a radar rendszer pedig szinte minden támadó rakétát felderített és megsemmisített. „2021-ben a támadás idején 90 százalék felett mértük a támadó rakétákat. A világ egyik, ha nem a legjobb radarját gyártjuk, jó döntés volt, hogy ezt vették meg” – mondta Yair Maor, az ELTA ltd. alelnöke.

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos szerint, Magyarország alapvető biztonsági érdeke, hogy a magyar légteret a legjobb radar rendszerrel lehessen védeni.

„Mint konfliktus zónában lévő ország és NATO tagok, külön kötelezettségeink vannak előre jelzés tekintetében, és az ország védelmi biztosítása szempontjából pedig létfontosságú, hogy teljes mértékben belássuk az ország területét” – magyarázta Maróth Gáspár, a Védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos.

Két hónapra magyar katonák is érkeznek majd ide Izraelbe, hogy Speciális kiképzést kapjanak a radar működéséről.

Egy katonai radarban azért egy csomó minden titkos, például azt egyáltalán nem, lehet elmondani, hogy Magyarországon belül hová helyezik majd ezeket. De egy biztos másfél éven belül rendszerbe állítják.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑