Cadmus fordítás Cadmus

A Vöröskereszt az újjáépítési projektekre összpontosít Szíriában

2021. 06. 19.

A humanitárius segélyezés hangsúlya kisebb projektekre helyeződik Szíriában, a legfőbb cél megélhetés feltételeinek megteremtése a családok számára – közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára pénteken Genfben, utalva arra, hogy az ország kezd kilábalni az egy évtizedig tartó polgárháborúból.

Jagan Chapagain kijelentette, hogy eljött az ideje annak, hogy túllépjenek a közvetlen humanitárius segélyezésen, vagyis a gyógyszer- és élelmiszerszállítmányokon.

Szeretnénk elmozdulni a megélhetés megteremtését célzó támogatások felé – mondta az IFRC-főtitkára, miután visszatért a szíriai Homsz és Dúma városában tett látogatásáról. A két térség egykor az iszlamisták kezén volt, de időközben a szíriai hadsereg felszabadította a a két várost.

A háború százezrek életét követelte és 11 millió ember, vagyis nagyjából a lakosság fele volt kénytelen elmenekülni otthonából.
Egyes nyugati adományozók ugyanakkor vonakodnak támogatni az újjáépítést Aszad kormányzása alatt, aki negyedik mandátumát szerezte meg a  májusi elnökválasztáson.

Chapagain arról számolt be, hogy Dúma városában hatalmas a pusztítás. “Voltam olyan kórházakban, amelyekből alig maradt valami, a bejárati kapu oszlopain kívül” – mondta.

A helyi lakosok jelenleg egy negyven férőhelyes kórház felépítésén fáradoznak, és orvosi eszközökre van szükségük, nem pedig pénzadományokra. Hozzátette, hogy az IFRC a Szíriai Vörös Félholddal együttműködik a kérdésben.
“Dúmában a Vörös Félhold létesítményei máig a föld alatti helyiségekben működnek. Az élelmiszerelosztó központ is még mindig a helyi mecset alatt működik” – ismertette az ottani viszonyokat Chapagain.

Elmondta, hogy a Vörös Félhold és az IFRC a Homsz tartományban található Deir Baálbah településen 15 családot, vagyis mintegy száz embert látott el vetőmaggal, bárányokkal és megélhetésüket biztosító eszközökkel, aminek köszönhetően felvirágoztatták a sivatagos térséget. Szeretnénk további ötvencsaládot bevonni ebbe a projektbe – tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑