Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A WFP felfüggesztette tevékenységét Szudánban

2023. 04. 17.

 Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) felfüggesztette tevékenységét Szudánban, mivel vasárnap a szervezet három alkalmazottja életét vesztette a hadsereg és félkatonai fegyveresek összecsapásaiban.

Volker Perthes, az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője szerint a WFP dolgozóit teendőik végzése közben ölték meg az Észak-Dárfúr államban található Kabkabíja településen.

“Rendkívül felháborítónak tartom azokat az értesüléseket, amelyek szerint lövedékek csapódtak be, és fosztogatások is történtek az ENSZ és más humanitárius szervezetek létesítményeinek területén Dárfúr különböző térségeiben” – hangsúlyozta Perthes, aki egyben az ENSZ szudáni különmegbízottjának tisztségét is ellátja.

Az Afrikai Unió (AU) vasárnap délután összehívta a Béke- és Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke előzőleg sürgős tűzszünetet, párbeszédet és a civil lakosság védelmét követelte a harcoló felektől. Az AU vezető testülete állásfoglalásában határozottan elutasított mindenféle külső beavatkozást, ami esetleg tovább bonyolíthatná a szudáni helyzetet.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter a nap folyamán külön-külön egyeztetett a szudáni hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) vezetőivel a katonai feszültség oldása végett. A szunnita királyság hírügynöksége szerint a tárcavezető nyugalomra intette a feleket.

Egyiptom felajánlotta, hogy közvetít a felek között. William Ruto kenyai államfő pedig közölte, hogy a Fejlesztését Felelős Kormányközi Hatóság (IGAD) nevű, nyolc kelet-afrikai államot magába foglaló szervezet keretében dél-szudáni és dzsibuti hivatali partnerével közösen készül kibékíteni a szembenálló feleket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szólított fel a vérontás megfékezésére és konfliktus tárgyalásos rendezésére.
A szudáni konfliktus szereplői a nap folyamán jóváhagyták a világszervezet humanitárius tűzszünetre vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében vasárnap helyi idő szerint délután négy órától este hét óráig nyugszanak a fegyverek. A Reuters szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy Kartúm belvárosában a harcok egy időre alábbhagytak, de videofelvételeken még mindig lehetett fegyverropogást hallani és füstoszlopokat látni.

Később – a tűzszünet ellenére – ismét heves harcokról érkeztek jelentések. Az éjszaka beálltával tüzérség és harci repülőgépek zaját lehetett hallani a Kartúm agglomerációjához tartozó Bahri városából is, ahol az RSF egyik támaszpontja található.
“Sem az UNITAMS által bejelentett tűzszünetet, sem a humanitárius folyosókat nem valósították meg, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), illetve a Szudáni Vörös Félhold sem tudott embereket evakuálni” – nehezményezte Gázi Elrajáh, humanitárius aktivista, aki a harcok miatt kórházakban és más épületekben rekedt emberek kimenekítésén fáradozik.

Szudánban a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott szombaton. Egészségügyi forrásból úgy tudni, az összecsapásokban eddig legalább 61-an meghaltak és 670-en megsebesültek.

A szudáni televízió vasárnap délután beszüntette adását. A televízió munkatársai szerint ez azért történt, hogy megakadályozzák az RSF propagandájának terjesztését. Az RSF ugyanakkor közölte, hogy elfoglalta a televízió Kartúmmal szemben, a Nílus nyugati partján fekvő Omdurman városában található székhelyét. A milícia mindemellett rádión kezdte terjeszteni a számára kívánatos tartalmakat. Később a rádió adása is megszűnt.

A Qatar Airways katari légitársaság felfüggesztette Kartúmba induló járatait tekintettel arra, hogy a szudáni főváros nemzetközi repülőterét lezárták.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑