Cadmus fordítás Cadmus

A WHO tigray származású elnöke tagadja hogy állást foglal az etióp válságban

2020. 11. 20.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz csütörtökön tagadta, hogy állást foglalna a szemben álló felek bármelyike mellett, és felszólította a feleket, hogy munkálkodjanak a békéért és a polgári személyek biztonságáért.

A Twitter mikroblog portálon közölt üzenetében a főigazgató azt írta: “Egyes jelentések szerint én állást foglalok ebben a helyzetben. Ez nem igaz, és meg kell mondanom: egyetlen oldalon állok, és ez a béke oldala”.
Nyugati diplomaták Genfben kijelentették, hogy minden bizonyíték hiányában nem sietnek elítélni vagy felelősségre vonni Tedroszt a WHO-nál.

Julian Braithwaite brit nagykövet a Twitteren csütörtökön a WHO és a GAVI Oltóanyag Szövetség találkozója után közös fényképet közölt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal.
Az 55 éves Tedroszt, aki az immunológia és a fertőző betegségek szakértője, 2017-ben választották meg első afrikaiként a WHO főigazgatójának.

New Yorkban Stéphane Dujarric szóvivő António Guterres ENSZ-főtitkár teljes támogatásáról biztosította a világszervezet szakosított egészségügyi szervezetének vezetőjét. “A főtitkár nagy tiszteletet tanúsít Tedrosz doktor iránt” – mondta. “Mindnyájan tanúi vagyunk annak a munkának, amelyet a WHO élén végzett”, és “mindig is a világ közegészségügye megerősítésének sürgős feladatán munkálkodott” – tette hozzá a szóvivő.

Eközben a TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael csütörtökön a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében bejelentette, hogy a TPLF ellenőrzése alatt tartja Akszúmot, de a városban folytatódnak a harcok. Hozzátette, hogy a tartományi székhely, Mekele felé közelítő etióp hadsereg három nappal ezelőtt elfoglalta Sire városát.

Addisz-Abebából egyelőre nem kommentálták a hírt, de korábban Abij Ahmed miniszterelnök már bejelentette, hogy a hadsereg Mekele felé tart, és hamarosan elsöprik az ellenállást. Az etióp kormány egy csütörtöki közleménye emellett etnikai indíttatású gyilkosságokkal vádolta meg a tigré erőket. A közlemény azt állítja, hogy a tigré fegyveresek több száz amhara civilt mészároltak le a tartományban lévő Mai Kadra városában.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a TPLF két héttel ezelőtt vette át az uralmat. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

Az offenzíva kezdete óta több száz embert vettek őrizetbe a TPLF-fel való összeesküvés vádjával, 34 üzletember bankszámláit zárolták a tigré párttal való együttműködés gyanúja miatt. Szerdán a szövetségi rendőrség 76 elfogatóparancsot adott ki a TPLF javára elkövetett hazaárulás vádjával a hadsereg aktív, illetve nyugalmazott tisztjei ellen.

Az összecsapásokban eddig több százan vesztették életüket és tízezrek váltak földönfutóvá. Menekültek áradata indult meg a szomszédos Szudán felé. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑