Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Abbász Izrael elismerésének visszavonásával fenyegette meg Amerikát

2022. 03. 29.

A Palesztin Állam létrehozásának lehetőségeiről tárgyalt Rámalláhban hétfőn Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PH) elnöke és II. Abdalláh jordániai uralkodó – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A Rámalláh kormányzati negyedében, a Mukátában egy időben tartották a találkozót az izraeli hatoldalú közel-keleti külügyminiszteri csúcstalálkozóval, melyen Jordánia és a PH nem képviseltette magát, de jelen volt Izrael és négy arab állam mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

Az izraeli médiában korábban megjelent értesülések szerint Jeruzsálem megpróbálta biztosítani Jordánia külügyminiszterének részvételét is a Negev-csúcson, azonban ez nem sikerült.

A Palesztin Hatóság kormányzati központjában megtartott találkozón Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak és Jordániának közösek az érdekei és az aggodalmai, valamint azonosak a reményeik is.

Abdalláh király leszögezte:

Jordánia mindig a palesztin néppel marad, melynek jogait minden kihívás ellenére támogatni kell.

Kijelentette, hogy a térség nem fog biztonságot és stabilitást élvezni a palesztin kérdés igazságos, kétállami megoldáson alapuló lezárása nélkül.

Abdalláh hangsúlyozta, hogy le kell állítani minden egyoldalú lépést, főleg Jeruzsálemben, mert szerinte az egyoldalú lépések meghiúsítják a béke álma beteljesülésének lehetőségét.

Abbász elnök vasárnap este Rámalláhban fogadta Antony Blinkent. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint arról értesítette, hogy a Palesztin Hatóság visszavonhatja Izrael elismerését, és leállíthatja a biztonsági együttműködést Jeruzsálemmel, mert a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Központi Bizottsága (KB) februárban elfogadta e lépéseket, noha a PH-nak még nem kell végrehajtania a döntést.

Az izraeli telepesek folyamatos tevékenysége, a palesztinokkal szembeni erőszak és a Jeruzsálemben, az al-Aksza mecsetnél történő incidensek arra késztethetik a Palesztin Hatóságot, hogy végrehajtsa a PFSZ KB döntéseit – jelentette ki Abbász.

„Az izraeli egyoldalú akciók folytatása a közeljövőben a határozat végrehajtásához vezet”– mondta Abbász Blinkennek.

„Ami Palesztinában történik, arról nem lehet hallgatni” – tette hozzá a palesztin vezető.

Izrael és a palesztinok között 2014 óta szünetelnek a béketárgyalások, melyek célja, hogy a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében megteremtse az önálló palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑