Ábrahám Egyezmény: mindenki boldog, kivéve a palesztinokat és a telepeseket

A palesztinok és a ciszjordániai zsidó telepesek is elutasítják az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött csütörtöki békemegállapodást.

A palesztin hatóság szerint annak tartalma ellentétes a megszállt palesztin területek ügyével, míg a telepesek úgy érzik, Netanjahu elárulta őket.

“A palesztin vezetés elutasítja és elítéli Amerika-Izrael és az Emirátus váratlan, háromoldalú bejelentését a megszálló Izrael állam és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok teljes normalizálásáról. Cserébe állítólag Izrael ideiglenesen felfüggeszti a ciszjordániai területek annektálását, fennhatóságának kiterjesztését” – olvasta be Mahmud Abbász palesztin elnök szóvivője a palesztin vezetés közleményét.

A szamáriai regionális tanács vezetője szerint, “ha Netanjahu eladja a szuverenitást egy olyan papírfecniért cserébe, amit egy Izraeltől távoli, Izraelt soha nem fenyegető országtól kap, akkor ez az évszázad csalása.”

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Twitteren üdvözölte a békemegállapodást. Szerinte az “közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.” (eddig mindössze két arab ország, Egyiptom és Jordánia ismerte el Izraelt, állt vele diplomáciai kapcsolatban)

Anvar Gargas az emírségek külügyminisztere úgy fogalmazott; “a megállapodás célja nem az izraeli-palesztin konfliktus megoldása, de hatástalaníthatja azt az időzített bombát, ami a kétállami megoldást fenyegeti. Ez a bomba a palesztin területek izraeli bekebelezése, amit Netanjahu és Benny Gantz is ígért választási kampányában.” Egyúttal felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy ismét üljenek tárgyalóasztalhoz.

Tel-Avivban a városháza falára vetített izraeli és palesztin zászlóval ünnepelték a megállapodást.

Euronews

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑