Cadmus fordítás Cadmus

Afgán katonák százai érkeztek Üzbegisztánba repülőgépek és helikopterek tucatjaival

Afgán katonák százai érkeztek Üzbegisztánba a hétvégén, a radikális iszlamista tálibok elől menekülve – közölte hétfőn az üzbég főügyész hivatala.

A tájékoztatás szerint 585 afgán katona érkezett 22 katonai repülőgép és 24 helikopter fedélzetén. 158 további katona gyalog kelt át a határon.

A főügyész hivatala ismertette továbbá, hogy egy afgán repülőgép összeütközött az őt kísérő üzbég vadászgéppel, amitől mindkét gép lezuhant. A közlés ellentmond a taskenti védelmi tárca korábbi beszámolójának, miszerint az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, amely megsértette a két ország határát. Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban.

A főügyészség szerint az afgán és az üzbég gép pilótája is katapultált, és túlélte az ütközést. Egyelőre nem világos, hogy az afgán katonák jelenleg hol tartózkodnak, miután leszállásra kényszerítették őket Termez határvárosában.

Mindemellett a szomszédos Tádzsikisztán is arról számolt be, hogy több mint száz afgán katona érkezett légi úton Bohtar városának repülőterére.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑