Cadmus fordítás Cadmus

Afgán központi bank vezetője: a tálibok jól működő pénzügyi rendszert akarnak kiépíteni

2021. 09. 02.

Az afgán központi bank új, a tálibok által kinevezett vezetője biztosította a bankokat arról, hogy Afganisztán új vezetői jól működő pénzügyi rendszert szeretnének kiépíteni, de azt egyelőre nem részletezte, milyen alapokból képzelik el annak fenntartását – írta a Reuters hírügynökség négy jól értesült bankárra hivatkozva szerdán.

Hádzsi Mohammad Idrisz, a központi bank ügyvivő elnöke a héten az Afganisztáni Bankszövetség tagjaival és más bankárokkal tárgyalt, és elmondta nekik, hogy a tálibok kiemelt fontosságúnak tartják a bankszektort – tájékoztatott két bankár, aki részt vett a találkozón.

A megbeszélésen Idrisz hangsúlyozta, hogy a tálibok igyekeznek megoldást találni a likviditási problémákra és a növekvő inflációra. A bankárok egyike megjegyezte: a tálibok nagyon nyájasak voltak, és azt kérték a bankoktól, hogy mondják el nyíltan aggályaikat.

1996 és 2001 között, a radikálisok előző uralma idején Afganisztánban nem volt működő bankszektor, és a hitelezés is haldoklott.

A tálibokhoz hű Idriszt, aki nem rendelkezik pénzügyi végzettséggel, múlt héten nevezték ki az afgán jegybank, a DaAfghanistan Bank (DAB) élére. A nyilatkozó bankárok egyike elmondta, hogy a tisztségviselő nem árulta el, mennyi pénzhez fér hozzá a központi bank, és arról sem tájékoztatta a találkozó résztvevőit, milyen nézetekkel rendelkeznek a tálibok a jegybank és az Egyesült Államok kapcsolatáról. A DAB a napokban segítette a bankok likviditási helyzetét, de a kért összegnek csak a töredékével.

Egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a radikálisok gyorsan hozzáférnének ahhoz a mintegy tízmilliárd dollárhoz, amely a DAB birtokában van, de amely az országon kívül van letétben.

A bankok tranzakcióik 80 százalékát dollárban bonyolítják, így nagyon fontos, milyen lesz az új kormány kapcsolata az Egyesült Államokkal – vélekedett az egyik forrás.

Idrisz azt is megígérte, hogy a bankok továbbra is alkalmazhatnak nőket. Egyes pénzintézetekben akár a húsz százalékot is elérheti a női alkalmazottak száma, de a radikálisok hatalomátvételét követően többen otthon maradtak, attól tartva, hogy a tálibok a korábbiakhoz hasonlóan megtiltják a nőknek, hogy dolgozzanak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑