Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztán: A katasztrófa elkerüléséhez a mezőgazdaságot kell támogatni

A megélhetéseket és a gazdasági stabilitást fenyegető súlyos afganisztáni aszály okán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) fontos, életmentő támogatást biztosít az ott élő gazdáknak és pásztoroknak és egyúttal nagyobb, átfogóbb lépéseket sürget – közölte a Profitline.hu.

Afganisztánban jelenleg több mint 18,8 millió ember tartósan éhezik – amikor a napi élelem nem biztosított – és számuk akár a 22,8 milliót is elérheti az év végére. A FAO a gazdákat és pásztorokat vetőmagokkal, műtrágyával, készpénzzel és egyéb eszközökkel támogatja, hogy folytatni tudják a mezőgazdasági termelést és elkerülhető legyen az agrárium összeomlása az ország több részén.

A búzatermelést segítő 157 dolláros csomag egy gazdálkodó család gabonaszükségletét egy évre fedezi, szemben egy átlagos család minimum táplálkozási igényeinek fedezéséhez szükséges 1 080 dollárral, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak.

A mezőgazdasági szektor alapvető fontosságú az afgán emberek megélhetése és az ország gazdasága számára. A lakosság 70%-a él vidéken és az agrárium adja a GDP legalább 25%-át, miközben a megélhetések 80%-a kapcsolódik közvetetten vagy közvetlenül a szektorhoz.

A FAO-nak ezért azonnali 115 millió dollár támogatásra lenne szüksége, hogy ötmillió afgánt – férfit, nőt és gyermeket – segíthessen jövő tavaszig. Az összeg 20%-a közvetlenül a nőket célozná. További 85 millió dollár hiányzik a FAO 2022-re tervezett humanitárius munkájához Afganisztánban, hogy elkerülhető legyen az összeomlás és az elvándorlás.

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑