2018. 11. 06.

Afganisztánba látogatott a NATO főfitkára

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Kabulban felszólította a tálib felkelőket, hogy kapcsolódjanak be a megbékélési folyamatba.

Előre be nem jelentett afganisztáni látogatásán Stoltenberg értelmetlennek minősítette a folytatódó harcokat, és mint mondta, „ha a tálibok részesei akarnak lenni a jövő Afganisztánjának, akkor tárgyalóasztalhoz kell ülniük”. A NATO-főtitkár azután nyilatkozott a sajtónak, hogy tárgyalt Asraf Gáni afgán elnökkel, aki közölte, hogy a tálibok az ország belső konfiktushalmazának csupán részei, a folytatódó harcoknak sok megoldandó dimenziója van.

Stoltenberg váratlan látogatása olyan időszakra esik, amelyben a tálibok fokozzák támadásaikat szerte az országban a kormány erői ellen. Csupán kedden a biztonsági erők legalább 25 tagját ölték meg abban a támadásban, amelyet egy megerősített katonai támaszpontot ellen intéztek az ország nyugat felén. Az utóbbi hetekben a felkelők az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderőre is gyakrabban támadtak, mint korábban. Szombaton megöltek egy amerikai katonát, egy másikat pedig megsebesítettek.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑