Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban a műsorvezető nőknek el kell kendőzniük az arcukat

2022. 05. 20.

Afganisztánban a televízióban műsorvezető nőknek adás közben el kell kendőzniük az arcukat az országot vezető tálibok rendeletének értelmében – közölte csütörtökön a Tolo News afgán hírcsatorna a Twitter-oldalán.

A rendeletet a radikális iszlamisták erkölcsvédelmi minisztériuma, illetve a tájékoztatási és kulturális minisztérium adta ki. A jogszabályhoz fűzött közlemény szerint a rendelet “végérvényes, és nincs helye vitának”.
Az új szabályokat megküldték az ország különböző televíziós és rádiócsatornáinak.

Több műsorvezető nő válaszul a közösségi médiában felvételeket tett közzé magáról eltakart arccal műsoridőben. Jalda Ali, a Tolo News egyik ismert műsorvezetője egy videót is feltett, amelyen fekete fejkendőt helyezett fel, és arcmaszkot húzott magára. Videója kísérőszövegében pedig ez állt: “így törölnek ki egy nőt az erkölcsvédelmi minisztérium utasítására”.

A Samsad televíziós csatorna egyik műsorvezetője egészségügyi maszkban jelent meg a kamerák előtt, míg egy másik nő anélkül.

Hatalomátvételük után a tálibok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik korábbi uralkodásukhoz képest. 1996 és 2001 között a radikálisok még azt is megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, vagy oktatásban részesüljenek.

A korábbi ígéretekhez képest a radikális iszlamisták az utóbbi hetekben ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait. Az afganisztáni tálibok legfelsőbb vezetője például azonnali hatállyal elrendelte szombaton a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken, és javasolta, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az öltözködési szabályok megsértőinek a vonatkozó rendelet értelmében a legközelebbi férfi rokonát vonják felelősségre.

Márciusban hosszú hónapok után újra középiskolába és felsőoktatási intézménybe járhattak volna a lányok és a nők a tálibok előzetes bejelentése szerint, de ezt visszavonták. A tálibok vezetése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályig engedélyezte a lányok oktatását.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑