Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztánban az amerikai katonák távozásáig nem alakul új kormány

2021. 08. 24.

Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő szélsőséges tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség az iszlamista mozgalomhoz közeli két forrásra hivatkozva.

“Az a döntés született, hogy mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakulását, ameddig egyetlen amerikai katona is jelen van Afganisztánban” – mondta az egyik forrás az AFP szerint. Az információt megerősítette a hírügynökségnek egy másik forrás is.

Az AFP ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tálibok hétfőn visszautasították Joe Biden amerikai elnök hétvégi felvetését, amely szerint lehetséges, hogy amerikai katonák maradjanak még néhány napot az augusztus 31-i határidőn túl, befejezendő az evakuálási folyamatot.

“A válasz nem”, ellenkező esetben “következményekkel kell számolni” – mondta Szuhail Sahín tálib szóvivő a Sky News brit televíziós csatornának nyilatkozva. A Fehér Ház vasárnapi tájékoztatása szerint mintegy 30 ezer embert menekített ki augusztus 14. óta Afganisztánból az Egyesült Államok, amely további mintegy 15 ezer amerikai, illetve mintegy 50-60 ezer afgán menekültet tervez kimenekíteni.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel szemben hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott: Franciaország is szükségesnek tartja az augusztus 31-re kitűzött határidő meghosszabbítását azoknak a kimenekítése érdekében, akiknek veszélyben van az életük a tálib hatalomátvételt követően. A tárcavezető újságírók társaságában az egyesült arab emírségekbeli al-Dzafra légi támaszpontra látogatott, a francia légierő ugyanis légihidat hozott létre a bázis és Kabul között.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

Az iráni olaj-, gáz- és petrolkémiai termékek exportőreinek szakszervezete hétfőn közölte, hogy Irán újraindította az Afganisztánba irányuló olajexportját a tálibok kérésére. Afganisztánban az olaj tonnánkénti ára a múlt héten elérte a 900 dollárt (több mint 268 ezer forintot), miközben számos kétségbeesett afgán állampolgár menekült el otthonából a tálibok megtorlásától és szigorú iszlám törvénykezésüktől (saría) tartva.

Az áremelkedés elleni fellépés jegyében a radikális szunnita muszlim tálibok arra kérték a síita muszlim Iránt, hogy tartsa nyitva a határokat a kereskedők előtt. Hamíd Hoszeini, a szakszervezet vezető testületének tagja elmondta: Irán néhány napja indította újra Afganisztánba irányuló olajexportját, miután a tálibok 70 százalékkal csökkentették az iráni olajimportra kivetett vámtarifákat.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.

Trudeau szankciókat szorgalmaz a tálibok ellen

Justin Trudeau kanadai kormányfő hétfőn szankciókat szorgalmazott az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ellen.

“További büntetőintézkedések elrendelését fontolgatjuk” – jelentette ki Trudeau a világ vezető ipari hatalmait összefogó G7 csoport vezetőinek keddi megbeszélése előtt.
Emlékeztetett arra, hogy a tálibokat Kanadában már terrorszervezetként tartják nyilván.

Az észak-amerikai ország csütörtökön kezdte meg kimenekíteni az ázsiai országban tartózkodó állampolgárait a kabuli repülőtéren keresztül. Kanadai tisztségviselők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a légikikötő térségében továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak.

Az ottawai vezetés nemrég bejelentette, hogy egy bevándorlási program keretében befogad húszezer afgánt.
Trudeau mindemellett nem felelt arra az újságírói kérdésre, hogy támogatja-e az amerikai mentési művelet meghosszabbítását az augusztus 31-i céldátumon túl. Heiko Maas német külügyminiszter és francia hivatali partnere, Jean-Yves Le Drian időközben már közölték, hogy támogatnák a hosszabbítást. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy meg fogja vitatni ezt a kérdést Joe Biden amerikai elnökkel a G7 keddi csúcstalálkozóján.

A tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.

WHO: ötszáz tonnás egészségügyi szállítmányt nem tudnak eljuttatni a kabuli reptéri korlátozások miatt

 Ötszáz tonnásnál nagyobb, sebészeti eszközöket és súlyos alultápláltság esetén adandó csomagokat tartalmazó egészségügyi szállítmányt nem tudnak eljuttatni Afganisztánban a kabuli reptéri korlátozások miatt – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Segélyszervezetek szerint létfontosságú, hogy az egészségügyi és élelmiszer-szállítmányok eljussanak mintegy háromszázezer emberhez, aki az elmúlt két hónapban, az iszlamista tálib lázadók előrenyomulása idején hagyta el otthonát. Az ország lakosságának mintegy fele, mintegy 18,5 millió ember segélyre szorul, és humanitárius szükségleteik várhatóan növekedni fognak a szárazság miatt.

“Míg a világ szeme most az evakuált embereken és távozó repülőgépeken van, el kell juttatni az ellátmányt, hogy segítsünk a hátrahagyottaknak” – tudatta közleményében Inas Hamam, a WHO szóvivője.
A WHO az akarja elérni, hogy az evakuálandó személyekért induló üres repülőgépeket irányítsák át a dubaji raktárához, hogy fedélzetükre vegyék a segélyrakományokat. A szervezet humanitárius légi folyosót akar létesíteni ehhez.

Henriette Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) igazgatója azt mondta hétfőn, hogy szerte Afganisztánban mintegy tízmillió gyerek szorul humanitárius segítségre, és a körülmények várhatóan tovább fognak romlani.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑