Afganisztánban tovább tombol a tálibok terrorja

Katonai erősítést küldött az afgán kormány az ország délkeleti részébe a síita hazara kisebbség védelmében a hevesebbé vált tálib támadások miatt – jelentették hírügynökségek csütörtökön.

Gazni tartományban szerdán bontakoztak ki hevesebb harcok, és a tálib szélsőségesek az éjszaka folyamán két ellenőrzőponton ütöttek rajta.

A radikálisok több házat felgyújtottak, a hatóságoknak még nincsenek pontos értesüléseik a halottak és a sebesültek számáról – mondta a sajtónak adott nyilatkozatában a tartományi rendőrfőnök-helyettes, Ramazán Ali Muhsziní.

A Gazni tartományban nagy számban élő hazarák az iszlám síita ágát követik, ezért a – zömében pastu etnikumú – szunnita tálibok nem tartják őket muszlimoknak, és gyakran hajtanak végre ellenük támadásokat.

Zabihullah Mudzsahid, a kormányellenes tálibok egyik szóvivője az elmúlt napokban itt végrehajtott támadásokat azzal indokolta, hogy azoknak a kabuli rezsim helyi képviselői és „az amerikai zsoldosok” voltak a célpontjai.

Néhány nappal ezelőtt a Gaznival szomszédos Uruzgán tartományban fegyveres harcok voltak egy helyi tálib csoport és hazara milicisták között.

A tálibok szerda éjjel megtámadtak egy katonai bázist is az ország északi részén fekvő Tahár tartományban, ennek során rendőrségi források szerint 12 biztonsági ember halt meg, és további nyolc megsebesült. A tálibok részéről húsz halálos áldozat van.

A kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, és a biztonsági erők komoly veszteségeket szenvedtek el az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentése szerint.

A zavargásokkal egy időben a tálibok vezetői többször úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni az ország békéje érdekében. Kedden megerősítették, hogy küldöttséget indítanak a pénteki moszkvai béketárgyalásokra is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑