Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztáni tálib vezető: Senki sem kényszeríthet házasságra egy nőt

2021. 12. 04.

Hibatulla Ahundzada molla, az afganisztáni tálibok vezetője rendeletben szólította fel a kabuli kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a nők jogainak tiszteletben tartására, köztük például a kényszerházasságok tiltására – írta meg az ATV.

A bíróságoknak, a kormányzóknak és egyes minisztériumoknak szembe kell szállniuk az Afganisztánban gyakori kényszerházasságokkal – jelentette ki rendeletében Hibatulla Ahundzada.

A bíróságokat a molla arra szólította fel, hogy bánjanak igazságosan a nőkkel, különösen az örökségre váró özvegyekkel, a minisztereket pedig arra utasította, hogy tájékoztassák a lakosságot a nők jogairól. A vallásügyi minisztériumot pedig Ahundzada arra kérte: bátorítsa a hittudósokat, hogy prédikáljanak a nők elnyomása ellen.

A nők munkához és tanuláshoz való jogairól a rendeletben nem esik szó, ugyanakkor a dokumentum úgy fogalmaz: „a férfiak és a nők egyenlők” – számolt be az MTI.

A rendelet kiadásakor a 7-12 osztályos lányok még mindig nem térhettek vissza az iskolába, a nők többsége pedig a munkahelyére a tálibok hatalomátvétele óta. A rendeletet akkor adta ki az ország első számú vezetője, amikor a nemzetközi közösség arra ösztökéli a tálib kormányt, hogy biztosítsa a nők jogait, illetve olyan kormányzatot alakítson, amelyben a társadalom minden rétege, köztük a nők is, képviseltetik magukat. Mindezt az országnak nyújtandó pénzügyi segítség feltételéül is szabják.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑