Cadmus fordítás Cadmus

Afrikai Unió: megállapodás született a harci cselekmények tartós beszüntetéséről Etiópiában

2022. 11. 04.

Megállapodás született a harci cselekmények tartós beszüntetéséről Etiópiában – jelentette be szerdán Olesegun Obasanjo volt nigériai elnök, az Afrikai Unió (AU) különleges megbízottja.

Az AU közvetítésével megkötött egyezséget az etiópiai konfliktus szereplői a dél-afrikai Pretoria városában már alá is írták egy ünnepélyes ceremónia keretében.
Obasanjo szerint az etióp kormány és a tigréi lázadók képviselői megállapodtak egy “rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben”, valamint “a jogállamiság és a közszolgáltatások helyreállításában” és a humanitárius segélyszállítmányok akadálymentes eljuttatásában a rászorulókhoz. Az egyezség betartását az AU egyik magas szintű testülete fogja felügyelni.
Az AU diplomatája hangsúlyozta, hogy “afrikai megoldás született egy afrikai problémára”.
Obasanjo vezette az AU közvetítőcsoportját a Pretoriában október 25-én kezdődött béketárgylásokon.
Az etióp kormány képviselője, Redvan Husszien, aki egyben Abij Ahmed miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, úgy fogalmazott, hogy a feleknek hűnek kell maradniuk az egyezmény “betűjéhez és szövegéhez”.
Getacsev Reda, a tigréi regionális kormány szóvivője a kiterjedt háborús pusztításról beszélt a térségben, s szintén reményét fejezte ki, hogy a felek betartják majd a megállapodásban rögzítetteket.
Etiópiában 2020 novembere óta a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki, amely humanitárius válsághoz vezetett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre. A konfliktus emberéletek ezreibe került, és milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.
A harcok időnként átcsaptak a szomszédos Amhara és Afar régiókra is.
A dél-afrikai béketárgyalásokon nem vett részt sem Eritrea, sem az etióp hadsereggel szövetséges más regionális erők, így egyelőre nem tudni, hogy azok elfogadják-e az egyezséget.

mti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑