Cadmus fordítás Cadmus

Afrikai vezetők a Szudánban dúló összecsapások azonnali beszüntetésére szólítottak fel

2023. 04. 17.

A szudáni harcok beszüntetésére szólított fel több afrikai, köztük a kenyai és a dél-szudáni elnök vasárnap, és közvetítést ajánlottak a szudáni hadsereg és a vele szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

Az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője, Volker Perthes legfrissebb összesítése szerint az összecsapásokban már legalább 185 civil és katona meghalt, 1800-an pedig megsebesültek. Videóösszeköttetés révén újságíróknak nyilatkozva New Yorkban elmondta, hogy heves harcok dúlnak a főváros, Kartúm hídjain, a nemzetközi repülőtéren és a hadsereg főhadiszállásán. Dárfúr régióból szintén összecsapásokról számolt be.

Perthes szerint a harcoló felek nem azt a benyomást keltik, hogy haladéktalanul közvetítést kérnének a békekötés érdekében.
William Ruto kenyai, Salva Kiir dél-szudáni, Yoweri Museweni ugandai, Iszmael Guelleh dzsibuti és Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a szudáni eseményeket soron kívüli virtuális egyeztetésen vitatták meg a nap folyamán.

A kenyai elnöki hivatal Twitter-üzenetben azt közölte, felszólították az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységeket és a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezette RSF-et, hogy ellentéteiket párbeszéd útján rendezzék.

A Fejlesztésért Felelős Kormányközi Hatóság (IGAD) nevű, nyolc kelet-afrikai államot magába foglaló szervezet szintén az erőszakcselekmények leállítását sürgette.

“A szudáni stabilitás az egész régió társadalmi és gazdasági stabilitásának egyik alapvető eleme” – áll a szervezet közleményében, melyben egyúttal humanitárius folyosó kialakítását is sürgetik.

António Guterres ENSZ-főtitkár határozottan elítélte a harcok kirobbanását Szudánban, és azonnali tűzszünetre, a nyugalom helyreállítására és a tárgyalásos rendezés megkezdésére szólította fel a konfliktus szereplőit.

“Az adott helyzetre befolyással rendelkezőket sürgetem, hogy éljenek ezzel a befolyásukkal a béke érdekében, és támogassák az erőszak beszüntetését, a rend helyreállítását és a politikai átmenet folytatását” – mondta Guterres. Kijelentette: a szudáni humanitárius helyzet eddig is ingatag volt, de most egyenesen katasztrofális.

Burháni a nap folyamán lázadócsoportnak nyilvánította az RSF-et és elrendelte a milícia feloszlatását.
Az RSF vezetője eközben nemzetközi támogatást kért Abdel-Fattáh Burháni tábornok erői ellen. Dagalo tábornok szerint ellenlábasa “radikális iszlamista, aki a levegőből bombáz civileket”.

Az RSF vezetője Twitter-oldalán azt írta: Burháni összeállt a 2019-ben megbuktatott autokrata elnök, Omar el-Besír támogatóival, akik továbbra is benne vannak a hadsereg hatalmi apparátusában. Hozzátette, hogy felelősségre fogják vonni Burhánit.
A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok szombaton robbantak ki Szudánban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑