Cadmus fordítás Cadmus

A gázai konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a tüntetések az olasz egyetemeken

2024. 05. 08.

Nagyszabású megmozdulásra készülnek Olaszországban a palesztin-párti diák-tüntetők. Itáliára is átterjedt a diákok lázadó hangulata. A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a zavargások az olasz egyetemeken, most azonban hosszútávú megmozdulásra készülnek.

Sátortábort építenek a Bolognai Egyetemen. Az intézmény diákjai bejelentették csatlakoznak a palesztin fiatalok jogaiért küzdő nemzetközi összefogáshoz, mely az USA-ban, Franciaországban, és Nagy Britanniában a közelmúltban kezdődött és egyre erőszakosabb formát ölt.

A Bolognai Egyetem kertjében közel harminc sátrat állítottak fel a dákok, melyeket palesztin zászlókkal vettek körül. Nagyszabású és hosszantartó megmozdulásra készülnek. Nem pár órás, hanem napokon át tartó demonstráció a céljuk. Azt tervezik, hogy az elkövetkező napokban olyan személyiségeket hívnak meg, akik hangot adnak a palesztin nép szenvedésének.

A sátortábor felállítása valójában előkészület a május 15 -én esedékes Nakba-gyásznapra való megemlékezésre. Várhatóan aznap több olasz egyetemen is összehangolt palesztin -párti tüntetésre kerül sor. A megmozdulások részt vesznek palesztin és más nemzetiségű fiatalok is.

Elképzelhető, hogy a Bolognai Egyetem sátortábor állítását több olasz felsőoktatási intézmény is követni fogja, feszültség robbanhat ki más nagyvárosban is. A felsőoktatási intézményeken növekvő zavargások miatt az egyetemekért és kutatásokért felelős miniszter Anna Maria Bernin javasolta, hogy rendőrségi védelmet rendeljenek el a megmozdulások helysínén.

Erről azonban még nem hozott döntést a belügyminisztérium. A tárcavezető hangsúlyozta a véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van az erőszak és a pusztítás azonban nem teheti be (a lábát) az olasz egyetemekre.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 35 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Hír TV

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑