Cadmus fordítás Cadmus

Al-Jazeera sajtóirodáját döntötte romba az izraeli légierő a Gázai övezetben

2021. 05. 16.

Egy izraeli légi csapás a Gázai övezetben romba döntött szombat délután egy 12 emeletes épületet, amely több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Jazeera pánarab hírtelevíziónak is otthont adott.

A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek.

A katari székhelyű al-Jazeera élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. “Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk” – kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója.

Musztafa Szuag, az al-Jazeera igazgatója háborús bűntettnek minősítette az izraeli csapást, amellyel a sajtót igyekeznek “elnémítani”, hogy “elhallgassák a pusztítást és a gázai emberek mérhetetlen szenvedését”.

Aszef Hamidi hírigazgató az AFP hírügynökségnek azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy a csatorna tovább tudósíthasson az eseményekről. Valíd al-Omari, az al-Dzsazíra izraeli részlegének vezetője szerint Izrael el akarja hallgattatni azokat a médiumokat, amelyek “látják, dokumentálják és elmondják az igazságot arról, ami történik”.

Gary Pruitt, az AP vezérigazgatója közölte: sokkolja és megrémiszti a hírügynökséget az, hogy az izraeli hadsereg olyan épületre mért csapást, amely sajtóirodáknak ad otthont Gázában. Az AP-nek több újságírója is az épületben tartózkodott, amikor megkapták a figyelmeztetést.

Még időben távozni tudtak az irodából, de – a vezérigazgató szavai szerint – épphogy el tudták kerülni a katasztrófát. Emiatt a légicsapás miatt a világ kevesebbet fog tudni arról, hogy mi történik éppen Gázában – tette hozzá.

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője a Twitteren azt írta, hogy az eset után az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, garantálja az újságírók biztonságát és a média független működését.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és Tel-Aviv úgy készüljön, hogy “a Föld is beleremeg majd” a palesztinok válaszába.

Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, a csapásban két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑