Cadmus

Algéria cseberből vederbe jutott

Nyolc hónapja már, hogy megbukott az Algériát húsz évig irányító Abd el-Azíz Buteflíka, a diktátor távozása azonban nem oldotta meg egy csapásra a gondokat. Az észak-afrikai országban holnap elnökválasztást tartanak, de a nép inkább az utcán, mint a szavazófülkékben hallatja hangját.

Két nappal az algériai elnökválasztások előtt a bíróság példát statuált. Két egykori miniszterelnököt is börtönbüntetésre ítéltek: Ahmed Oujahía 15 évet, Abdelmalek Szellál 12 évet kapott korrupció miatt. Rajtuk kívül még az előző rendszer több vezető politikusát, üzletemberét is rácsok mögé küldték.

Korábban már a Buteflíka-rezsimet kiszolgáló számos magas rangú tisztségviselőt elítéltek, köztük a diktátor testvérét, Szaíd Buteflíkát, aki állítólag a valódi hatalmat gyakorolta, miután az elnök stroke-ot szenvedett. Az üzenet egyértelmű: nem hagyják futni az előző rendszer korrupt vezetőit.

A gond csak az, hogy a tüntetések Buteflíkát buktatták meg, a hatalmi elitet nem. Az igazi számonkérés elmaradt, a bíráló hangok szerint Ahmed Gáíd Szálah vezérkari főnök az eseményeket csak arra használja fel, hogy bosszút álljon korábbi rosszakaróin. A holnapi elnökválasztás öt jelöltje is mind fontos tisztséget töltött már be az előző rezsim alatt, többen „kirakatkihívóként” még Buteflíka többszöri újraválasztásához is asszisztáltak.

A két legesélyesebb jelölt, Abdelmadzsíd Tebbune és Ali Benflísz például mindketten kormányfőként szolgáltak korábban. Valódi „ellenzéki”, azaz a hatalmi eliten kívüli jelöltnek indulni sem volt esélye. Egyrészt azért, mert az előző rendszer leghangosabb bírálói már korábban emigráltak az országból, de őket most sem látják szívesen. Másrészt mert a szükséges támogató aláírások megszerzéséhez képtelenül rövid ideje, alig másfél hónapja volt a vállalkozóknak.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – László Dávid

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑