Cadmus fordítás Cadmus

Álítólag javult a munkások helyzete Katarban

2022. 10. 13.

Katar elismeri, hogy vannak hiányosságok munkaerő-alkalmazási rendszerében, de a 2022-es labdarúgó világbajnokság (vb) szervezése lehetővé tette, hogy előrelépjenek a munkavállalói jogok fejlesztése területén – jelentette ki Mahmúd Kutub, a vb szervező bizottságának tagja csütörtökön.

Katart az első közel-keleti ország, amely labdarúgó vb-nek adhat otthont, de az arab országot súlyos bírálatok érték az emberi jogi szervezetek részéről az építkezéseken dolgozó külföldi munkásokkal való bánásmód miatt a november 20-án kezdődő sportesemény több mint 12 éves előkészítése során.

A Perzsa(Arab)-öböl menti ország által megtett erőfeszítések ellenére az Európa Tanács (ET) még több eredményt szeretne látni a munkások jogainak terén.

“A halálos balesetek száma még mindig több százra rúg, és az új szabályozás végrehajtása még mindig nem elég hatékony. A munkásoknak még mindig nincs gyülekezési joguk” – magyarázta George Foulkes, az ET ülésvezető elnöke.

Mahmúd Kutub, a vb-t szervező legfelsőbb bizottság munkások jólétéért és jogaiért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a munkavállalók katari helyzete jelentősen megváltozott, amióta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2010-ben az arab országnak adta a 2022-es vb szervezési jogát.

Kutub volt az egyik katari felszólaló Strasbourgban az ET Parlamenti Közgyűlése (PACE) által a munkások helyzetéről és jogairól szervezett nyilvános parlamenti meghallgatáson.

Az Amnesty International 2021-es jelentése szerint több ezer bevándorló munkást még mindig kizsákmányolnak Katarban, ezt az állítást Doha határozottan visszautasítja.

A katari ügyvezető igazgató rámutatott: a 2014-ben bevezetett katari munkásjóléti rendszer segített garantálni a munkások jogait.

“Elismerjük, hogy vannak még hiányosságok. Végül is pont emiatt pályáztuk meg a labdarúgó világbajnokság szervezését. a vb megszervezésének odaítélése nagy szolgálatot tett Katarnak, az egész (arab) térségnek és a világnak is” – tette hozzá Mahmúd Kutub.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑