2017. 01. 31.

Áll a bál Mexikó és Izrael között egy twitt miatt

Izraelnek bocsánatot kell kérnie Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő Twitter-üzenete miatt, amelyben méltatta Donald Trump amerikai elnök tervét, hogy falat épít a mexikói-amerikai határon – mondta Luis Videgaray mexikói külügyminiszter hétfőn.

A miniszter országa elleni “agressziónak” nevezte az izraeli kormányfő kijelentéseit.

”Trump elnöknek igaza van. Én falat húztam Izrael déli határán. Ez minden illegális bevándorlást megállított. Nagy siker. Nagyszerű ötlet”

– írta korábban Netanyahu a Twitteren.

Az izraeli kormány szombaton, Mexikó tiltakozását követően igyekezett árnyalni Netanyahu üzenetét, azt állítva, hogy a kormányfő mindössze a zsidó állam biztonsági téren szerzett különleges tapasztalataira utalt, és nem kívánt állást foglalni a mexikói-amerikai kapcsolatokban.

Videgaray szerint ez a magyarázat nem kielégítő, az izraeli kormánynak tisztáznia és “korrigálnia” kell álláspontját.

”Megkérdezném Netanyahu kormányfőtől, hogy Trump elnök mit mondott, hány falat kíván emelni? Nyilvánvaló, hogy a Mexikóval kapcsolatos viszonyra utalt, tehát legyünk komolyak, és vállaljuk a felelősséget azért, amit mondunk. Egy bocsánatkérés (…) úgy gondolom, helyénvaló volna ebben az esetben”

– jelentette ki Videgaray, aki szerint Izrael Mexikó “közeli barátja”.

“Teljességgel érthetetlen, hogy (Izrael) miniszterelnöke ilyen módon fejezze ki magát” – hangsúlyozta a mexikói külügyminiszter, és hozzáfűzte, hogy országa ezt a megnyilvánulást “agressziónak tekinti”.

Megmérgezett amerikai-mexikói kapcsolat

Trump azon terve, hogy az illegális bevándorlás megfékezése érdekében falat építsen az amerikai-mexikói határon, erősen megterhelte a két ország kapcsolatait, ahogy az amerikai elnöknek az a felvetése is, miszerint az Egyesült Államok büntetővámokat vetne ki a Mexikóból érkező importárukra.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑