Cadmus fordítás Cadmus

Állandó veszélynek vannak kitéve a keresztények Nyugat-Afrikában

2019. 12. 20.

Idén több mint ezer, 2015 óta pedig több mint hatezer kereszténnyel végeztek szélsőségesek Nigériában egy, a The Christian Post amerikai lap birtokába jutott jelentés szerint. A számok becslések, nincsenek pontos adatok, mert a hatóságok nem vizsgálják az áldozatok vallási hovatartozását. Az ugyanakkor elmondható, hogy a keresztények állandó veszélynek vannak kitéve Nyugat-Afrikában.

A vérengzésekért egyrészt a Nyugat-Afrikában szétszórt fuláni népcsoport, másrészt pedig a Boko Haram nigériai terrorszervezet a felelős. A nigériai keresztények megsegítéséből Magyarország is igyekszik kivenni a részét. A Hungary Helps Program keretében az állam idén

egymillió eurós támogatást juttatott el a sokotói egyházmegyének.

Nemcsak Nigériából érkeznek hírek a keresztények elleni támadásokról, számos más afrikai, illetve közel-keleti országból is. Nemrég a lelkészeket fejeztek le Etiópiában, advent első vasárnapján tizennégy imádkozó keresztényt gyilkoltak meg templomukban Burkina Fasóban. Bár az Iszlám Államot felszámolták, Irakban és Szíriában továbbra sem biztonságos a helyzet a keresztények számára.

Minden országban más helyzet áll elő

Az említett országokban más-más helyzettel állunk szemben – fogalmazott Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Mint mondta, „Ghána a kezdetleges jólét ellenére erőteljes migrációs kibocsátó ország, jelen van a korrupció, és nehezen tudnak elhelyezkedni a fiatalok”. Hozzátette, ugyanakkor nincs akkora életveszély, mint Burkina Fasóban.

Burkina Fasót több elemző is Szíriához hasonlítja – tette hozzá –, mert 2015 óta

folyamatos a dzsihadisták erőszakos tevékenysége, amelynek mostanáig közel félmillió áldozata van.

Az országban kialakult helyzet a szomszédos térségekre, Nigerre és Malira is destabilizálóan hat, hiszen a terroristacsoportok működése országhatárokon kívülre is átível – mutatott rá.

A teljes Száhel övezet veszélyben van, amely körülbelül egymillió embert érint, ebből pedig közel ötszázezer ember belső menekültként él Burkina Fasóban, és nemcsak a keresztények vannak kitéve veszélynek, hanem a fiatalok is – közölte a kutató.

„Burkina Faso gazdaságilag instabil és lemaradt ország, ahol nehéz a megélhetés, így nagyon sok fiatal nem tanul, nem tud munkát vállalni, nincs megélhetési forrásuk, a dzsihadisták pedig ezt kihasználva terroristákat képeznek belőlük” – mondta Speidl Blanka.

Ghánában szerinte az ország kormányának arra kell figyelnie, hogy a kezdetleges jólét ne csak a szűk elitnek kedvezzen, hanem a társadalom minden rétege részesüljön belőle.

Megemlítette Nigériát is, ahol véleménye szerint csak ürügy a vallás. A fuláni törzs egy félnomád állattenyésztő etnikai csoport Nigéria középső területén. Többségük szunnita muszlim, és a helyi, főleg keresztény gazdálkodókkal évszázadok óta konfliktusban állnak.

A keresztények nem merik felvállalni az identitásukat

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára arról beszélt, hogy Nyugat-Európában ma már 43 millió muszlim él.

„A migrációs hullámmal 2015 óta érkezők tehát csak kicsiny töredékét adják azoknak, akik már itt vannak” – mondta a főtitkár.

Hozzátette, a keresztények száma nem nő olyan arányban a világon, mint a muszlimoké, ennek pedig az az oka, hogy a keresztények nem merik felvállalni az identitásukat.

Forrás: Hirado.hu, Kossuth Rádió

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑