Cadmus fordítás Cadmus

Állítólag behatoltak Hodeidába a szaúdi megszálló erők

2018. 06. 14.

Az elűzött  és megbuktatott Al-Hadi erőit támogató és Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció bejelentette szerda este, hogy a jemeni Hodeida ostroma eredményeképpen behatoltak a húszik első vonalai mögé, valamint hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kidolgozott egy tervet a kikötőváros segéllyel való ellátására annak felszabadítása után. A húszik viszont cáfolták a koalíciós térnyerést.

A koalíció erői szerda reggel rohamozták meg a várost és környékét, ahol mintegy 600 ezer civil él. A koalíció azt állítja, hogy bizonyos területeket már elfoglalt, az Irán támogatta húszik ezzel szemben azt, hogy a támadást mindeddig visszaverték, és nem vesztettek semekkora területet.

A lakosok segéllyel való ellátására  állítólag Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egy ötpontos tervet dolgozott ki. A két öbölmenti arab állam több mint egy éve blokád alatt tartja Jemen kikötőit, ezért a háború súlyotta országban már csak 1 hónapig van élelmiszer.

A BT is foglalkozik az ostrommal

Hodeida ostroma miatt Nagy-Britannia kérésére csütörtökre összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború az Irán támogatását élvező síita húszik  és a megbuktatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Al-Hádihoz hű erők között.

A jemeni nemzetvédelmi erők a Húszik vezetésével 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Jemen ellen 2015 márciusában lépett hadba a Al-Hadi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑