2018. 11. 21.

Állítólag gyermekeket rabol el az egyiptomi kormány

Az egyiptomi kormány haladéktalanul engedje szabadon az önkényesen fogvatartott gyerekeket, és semmisítsen meg minden büntetést, amelyet jogszerűtlen eljárás során vagy nagykorúak ügyeire szakosodott bíróság által hoztak ellenük – áll az Amnesty International honlapján kedden, a gyermekek jogainak világnapjának alkalmából kiadott közleményében.

A dokumentumban Najia Bounaim, a jogvédő szervezet észak-afrikai kampányigazgatója azt írta: az AI 2015 óta legalább hat esetről tud – beleértve egy tizenkét és egy tizennégy éves gyermekét is -, amely során a hatóságok a fogva tartás idején kínzást is alkalmaztak, további tizenkét gyereket pedig a szervezet értesülései szerint a hatóságok elraboltak, hollétükről pedig nem adnak tájékoztatást.

Bounaim hozzáteszi, hogy az ítéleteket a kiskorúak perében nem egyszer katonai bíróságok hozták meg. Az AI értesülései szerint legalább három gyereket ítéltek halálra ilyen perek során; két ítéletet később megsemmisítettek, egy pedig fellebbezésre vár.

A szervezet a honlapján kiadott közleményében több gyerek esetét név szerint felsorolja, azokét, akiket kínzások segítségével akartak hamis tanúvallomásra rávenni, elsősorban arra, hogy bevallják: terrorszervezet tagjai. A gyerekeket felnőttekkel zárják össze akár több hónapra is, ami szintén emberi jogokba ütközik. A közlemény szerint magánzárkákba zárják a kiskorúakat, sokszor az ételt is megvonják tőlük. Családtagok elmondása szerint legalább hat gyereket súlyosan megvertek, velük szemben elektrosokkot alkalmaztak, és megtörtént az is, hogy a végtagjaiknál fogva lógatták fel őket.

VS.hu

, , , ,
Back to Top ↑