Amerika világszerte háborút akar szítani Irán legfőbb vallási vezetője szerint

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán megbízhatatlannak és háborús uszítónak nevezte az Egyesült Államokat Nikol Pasinján örmény kormányfővel Teheránban folytatott megbeszélésein.

„Az amerikaiak teljességgel megbízhatatlanok, lázadást, korrupciót, viszályokat és háborút akarnak mindenhol. Ellenzik az iráni–örmény kapcsolatokat” – hangoztatta az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője. Az iráni vezető, akit honlapján idéztek, ezzel összefüggésben kijelentette, hogy az olyan amerikai tisztségviselőknek, mint az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, fogalmuk sincs az emberi kapcsolatokról.

„Jó viszonyra törekszünk szomszédainkkal, de az olyan amerikai tisztviselőknek mint, John Bolton, egyszerűen fogalmuk sincs az emberi kérdésekről és kapcsolatokról” – fogalmazott Hamenei. Bolton kifejezetten keményvonalas álláspontot képvisel a Trump-adminisztráción belül.

Irán igyekszik megbirkózni a Washington által visszaállított szankciókkal, miután tavaly májusban Donald Trump amerikai elnök felmondta a teheráni vezetés nukleáris programjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást. Az Egyesült Államok kormánya azóta óva intette a nemzetközi színtéren tevékenykedő vállalatokat, hogy kizárják őket az amerikai pénzügyi rendszerből, ha megsértik az iráni energia- és bankszektorral szemben elrendelt büntetőintézkedéseket. A figyelmeztetés miatt több cég is ódzkodott üzletelni Iránnal.

Hamenei úgy vélte, hogy Iránnak és Örményországnak az amerikai nyomásgyakorlás ellenére bővítenie kellene kapcsolatait. Hassan Rouhani iráni elnök korábban közölte, hogy Irán kész több gázt exportálni Örményországba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑