Amerika visszaadott 1783 ókori táblát Iránnak

Mintegy háromszáz ék alakú, kicsiny ókori agyagtáblát állítottak ki szerdán az iráni Nemzeti Múzeumban, a műkincsek több mint tízéves jogi huzavona után kerültek vissza az Egyesült Államokból. A Perszepolisz, az Óperzsa Birodalom (Kr.e. 6.-4. század) fővárosa romjaiból származó táblák egy nagyobb, 1783 darabból álló agyagtábla-gyűjteményből származnak, amelyeket hétfőn szolgáltatott vissza a Chicagói Egyetem Keleti Intézete.

Az iráni sajtó szerint az 1930-as években a Chicagói Egyetem kölcsön kapott Iránból több mint 30 ezer táblát kutatási célra. A táblák nagy részét három részletben visszaadták Iránnak 1948 és 2004 között, amikor egy amerikai bíróság egy 1997-ben Izraelben a Hamász palesztin mozgalom által elkövetett merénylet amerikai túlélőinek indítványára leállította a maradék táblák visszaszolgáltatását.

A felperesek azzal vádolták Teheránt, hogy támogatja a palesztin fegyveres csoportot, és a táblák visszatartását követelték, hogy hozzájussanak ahhoz a 71,5 millió dolláros kártérítéshez, amelynek megfizetésére egy amerikai bíróság Iránt kötelezte. A per csak 2018 februárjában ért véget, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság megtiltotta a műkincsek lefoglalását. A visszaszolgáltatást azonban késleltették az 2018 augusztusában Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések.

Előbb több adminisztratív tárgyalásra volt szükség az amerikai külügyminisztériummal, majd a pénzügyminiszter beleegyezését kellett megkapni, mondta el Mohammad Reza Kargar, az iráni múzeumok főigazgatója. A többi műkincs visszaadása miatt már nincs miért aggódni, tette hozzá.

Christopher Woods, a Chicagói Egyetem Keleti Intézetének igazgatója elmondta, hogy gondosan ügyeltek a táblák biztonságára, és dollármilliókat költöttek arra, hogy “vissza tudják szolgáltatni őket Iránnak”. Az igazgató ezzel az igazságügyi költségekre utalt, amelyeket a legfelsőbb bírósági döntésig ki kellett az általa vezetett intézetnek fizetnie. A táblák segítségével sikerült alaposabban megismerni az óperzsa társadalom szervezetét és egyes intézményei működését.

Index.hu, MTI/AFP

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑