Cadmus fordítás Cadmus

Amerikai állampolgárokat kimenekítő repülőket tartóztattak fel a tálibok

2021. 09. 06.

Több száz ember, köztük amerikai állampolgárok és afgán segítők kimenekítésére bérelt repülőgépeket tartóztattak fel az afganisztáni Mazari-Saríf repülőterén az Afganisztánban hatalomra került tálibok – közölte vasárnap a Daily Mail.

A konzervatív brit lap a texasi Michael McCaul republikánus képviselő Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújára hivatkozva arról számolt be, hogy legalább hat utasszállító elindulását akadályozták meg a radikálisok Mazari-Saríf repülőterén.

McCaul szerint a tálibok túszként tartják fogva az embereket, mert elengedésükért cserében akarnak valamit.
“Az állami hatóságok jóváhagyták ezeket a járatokat, de a tálibok nem engedik őket elindulni a repülőtérről” – jelentette ki a republikánus képviselő, aki a képviselőház külügyi bizottságának is tagja. Hangsúlyozta, hogy az amerikai csapatkivonás augusztus 31-i lezárulása óta egyetlen egy amerikai állampolgárt sem menekítettek ki a tálibok kezére került országból.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor, aki a szenátusi külügyi bizottságának tagja, Twitter-oldalán arról írt, hogy Joe Biden amerikai elnök sorsukra hagyta az Afganisztánban maradt amerikai állampolgárokat. “A kongresszus tagjai, köztük jómagam és stábom is, éjt nappallá téve dolgozunk, hogy kihozzuk őket, de Biden külügyminisztériuma nem tud még a saját útjából sem félreállni” – hangsúlyozta Cruz, aki szerint a legfrissebb információik szerint “túszejtési válságról” is érkeztek jelentések.

Az Afganisztán északi részén fekvő Mazari-Saríf repülőterének egyik illetékese viszont azt állította, hogy az utasok afgán állampolgárok, akik közül többen nem rendelkeznek útlevéllel, vagy vízumokkal. Mint mondta, az érintett személyek elhagyták a légikikötőt, míg rendezni tudják a helyzetet.

McCaul ezzel szemben azt közölte, hogy az utasok, köztük amerikaiak is, a repülőgépek fedélzetén várakoznak, miközben a tálibok nem engedik elindulni őket, gyakorlatilag “túszként tartva őket”. A republikánus képviselő mindemellett nem árulta el, honnan származnak az értesülései.

Az amerikai kormány a csapatkivonást követően közölte, hogy feltételezések szerint az Egyesült Államok legalább száz állampolgára maradhatott Afganisztánban. A Biden-kormányzat azonban nem tudta pontosan megmondani az afgán földön rekedt amerikaiak számát, de ígéretet tett arra, hogy a tálibokkal egyeztetve erőfeszítéseket tesz majd a kimenekítésükre.

Az érintettek egyike, egy kaliforniai származású nő, arról számolt be újságíróknak, hogy a radikális iszlamisták házról-házra járva vadásznak az amerikaiakra. A 25 éves, várandós nő, aki a tálibok megtorlásától tartva csak Nasriának nevezte magát, elmondta, hogy júniusban utazott családlátogatásra Afganisztánba, ahol feleségül ment egy afgán állampolgárhoz.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑