2019. 01. 02.

Amerikai küldöttség fog tárgyalni Ankarában

Amerikai illetékesekből álló küldöttség fog tárgyalni január 3-4-én Ankarában a Törökország által a Fetullah Gülen és szervezete ügyében az Egyesült Államoknak benyújtott bizonyítékok kapcsán.

A tárgyalások célja, hogy fényt vessenek a FETÖ vezetője, Fetullah Gülen é közvetlen köre 2016. július 15-i puccskísérletben betöltött szerepére, és elősegítsék az Egyesült Államok cselekvését.

Az ankarai főügyészség felderítette, hogy a puccskísérlet úgynevezett „imámjai”, Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş és Nurettin Oruç 2016 január, március és június havában az Egyesült Államokban tartózkodtak.

Ezek a személyek a puccs előkészítő tárgyalásait tartották Fetullah Gülennel. A puccskísérlet után az Akıncı támaszpontról megszökött, majd elfogott Hakan Çiçek telefonját átvizsgálták. A 12 szakértő által értékelt telefonos adatokból kiderült, hol használták a készüléket.

Hakan Çiçek amerikai GSM előfizetését először 2016 március 7-én Gülen pennsylvaniai házában aktiválták. Az aktiválást követő összes lokációs adatot sikerült kinyerni. A török szakértők az adatokat 2018 július 13-án bemutatták amerikai kollégáiknak, és igazolták a Gülen mozgalom puccskísérletében betöltött szerepét.

Az Egyesült Államok átvette az adatokat, és megkezdte a saját elemzést.

TRT

, , , ,
Back to Top ↑