2019. 05. 07.

Amirzsán Koszanov kazah ellenzéki politikus is indul az elnökválasztáson

Amirzsán Koszanov kazah ellenzéki politikus, az Ult tagdiri (Nemzet sorsa) nemzeti-hazafias mozgalom jelöltje is indul a június 9-i előrehozott elnökválasztáson – közölte vasárnap a közép-ázsiai ország választási bizottsága.

Akilbek Ihdanov, a választási hatóság egyik tisztségviselője szerint az ellenzéki politikust már nyilvántartásba is vették a jelöltek listáján, miután minden szükséges iratot beterjesztett. Koszanov az induláshoz szükségesnél több, 126 ezer aláírást gyűjtött az ország tizennégy megyéjében, csatolta az egészségügyi alkalmasságát igazoló orvosi iratokat, valamint a kazah adóhatóság igazolását, hogy bejelentette minden jövedelmét és tulajdonát – ismertette Ihdanov.

A kazah választási törvények szerint egy jelöltnek legkevesebb 118 ezer 140 hitelesített aláírást kell összegyűjtenie az ország legalább 12 megyéjében, a főbb városokban, illetve fővárosban, Nurszultanban.
Az 54 éves újságíró és közéleti személyiség 2013-ig a kazah szociáldemokrata párt tagja volt. Az Ult tagdiri mozgalom 2005-ben alakult, legfontosabb célkitűzései közé tartoznak a kazah nyelv és a nemzeti hagyományok megőrzése.

Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes államfő április 9-én jelentette be, hogy előrehozott elnökválasztást tartanak június 9-én. A köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev idén március 19-én – harminc éven át tartó kormányzását követően – váratlanul lemondott hivataláról.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑