2017. 08. 18.

Ankara Öksüz kiadatását kéri BerlintőlA német kormánynak nincs tudomása arról, hogy Adil Öksüz az országban lenne – mondta a külügyminisztérium egyik szóvivője tegnap arra rea­gálva, hogy Ankara diplomáciai jegyzékben kérte Németországtól, adja ki a tavaly júliusi török puccskísérlet operatív vezetőjét, Adil Öksüzt.

A szóvivő megerősítette, hogy a szövetségi kormány megkapta Törökország kérését, és hozzátette, hogy az ügyben törvényesen és jogosan járnak majd el.

A török kormány az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja a puccskísérlet kitervelésével, de az incidens közvetlen irányításáért Adil Öksüzt teszi felelőssé.

A szökésben lévő Öksüz a legkeresettebb ember Törökországban, de a múlt héten hírek röppentek fel arról a török sajtóban, hogy esetleg Németországban, Frankfurt vagy Ulm városában tartózkodik, amihez Baden-Württemberg tartomány még ideiglenes engedélyt is kiállított neki. A török külügyminisztérium arra kérte a német hatóságokat, hogy vizsgálják ki az értesüléseket, és ha igaznak bizonyulnak, fogják el és adják át Öksüzt Ankarának.

A török vezetés már többször vádolta Németországot azzal, hogy tudatosan nyújt menedéket gülenistáknak, az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Gülen nemzetközi hálózatának mintegy négyezer tagja menekült Németországba a puccskísérlet után. A német–török viszony a puccs­kísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli.

Orientalista.hu – Magyar Idők

, , , , ,


Back to Top ↑