2018. 12. 24.

Ankara szerint csaknem 300 ezer szíriai tért haza a török hadműveletek után

Törökország több mint 3,5 millió olyan szíriait fogadott be, aki a konfliktus elől menekült el hazájából

Mintegy 300 ezer szíriai tért vissza hazájába az Észak-Szíriában végrehajtott két korábbi török hadművelet után – közölte szombaton Süleyman Soylu török belügyminiszter az Anadolu török állami hírügynökség szerint.

Törökország 2016-ban az Eufráteszi Pajzs, idén tavasszal pedig Olajág kódnevű hadműveleteket hajtotta végre Szíria északi részén a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Ankara az Egyesült Államok által támogatott YPG-t terrorszervezetnek tekinti.

Törökország több mint 3,5 millió olyan szíriait fogadott be, aki a konfliktus elől menekült el hazájából. Törökországban többen gazdasági tehernek tekintik őket és féltik tőlük az állásukat – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Az Eufráteszi Pajzs és az Olajág után 291 790 szíriai tért vissza hazájába – idézte a minisztert az Anadolu.

Mindkét hadművelet során Ankara áthatolt a tényleges ütközőövezeten. A 2016-ban folytatott Eufráteszi Pajzs során szír területekről a határ közelébe szorították ki az Iszlám Államot. A második, az Olajág művelet során idén tavasszal Afrint és körzetét vonták ki az YPG ellenőrzése alól.

Soylu közölte, hogy 2018-ban több mint 250 ezer illegális bevándorlót fogtak el Törökországban, de az állampolgárságukra nem tért ki. Hozzátette, hogy ez több mint 50 százalékkal több, mint az előző évben.

A miniszter kijelentette, hogy a török rendőrség, a biztonsági erők és a parti őrség erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült csökkenteni az illegális bevándorlást és eltéríteni a Nyugat-Európába tartó migránsáradatot.

Törökország volt az egyik fő kiindulópontja 2015-ben a Közel-Keletről és Afrikából az Európai Unióba tartó több mint egymillió bevándorlónak. A bevándorlók számának csökkenésében jelentős szerepe volt az Ankara és az EU között 2016-ban megkötött szerződésnek.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken az amerikai katonák Szíriából való kivonására vonatkozó washingtoni döntést “óvatosan” üdvözölve közölte, hogy Törökország elhalaszt egy, a szíriai kurd harcosok ellen tervezett észak-szíriai hadműveletet.

TRT

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑