Cadmus fordítás Cadmus

Antiszmitizmussal vádolnak egy kínai csatornát, mert bírálja gázai bombázásokat

2021. 05. 20.

Izrael pekingi nagykövetsége “nyílt antiszemitizmussal” vádolta a kínai állami tévét szerdán.

A külképviselet a CCTV tengerentúli csatornájának arra a programjára hivatkozott, amely a jelenlegi gázai és izraeli erőszakról számolt be.

“Reméltük, hogy a zsidók irányítják a világot típusú összeesküvés-elméletek ideje már lejárt, de sajnos az antiszemitizmus újra felütötte fejét. Meg vagyunk döbbenve a nyílt antiszemitizmus megjelenésén a hivatalos kínai állami média egyik csatornájában” – írta a nagykövetség a Twitteren.

A televízió keddi adásában Zseng Dzsung-feng műsorvezető megkérdőjelezte, hogy Izrael amerikai támogatása valóban a közös demokratikus értékeken alapszik-e, és úgy vélte, “vannak, akik azt gondolják, az Izrael-párti amerikai külpolitika mögött az Egyesült Államokban élő gazdag zsidók befolyása és az amerikai külpolitikai döntéshozókra gyakorolt zsidó lobbi gyanítható.  A zsidók uralják a pénzügyi és az internetes online szektort” – mondta Zseng angolul.

“Szóval tényleg olyan erős a zsidó lobbi, mint néhányan mondják? Lehetséges” – fűzte hozzá.

Zseng azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Kína legfőbb versenytársát, hogy közel-keleti “hídfőállásként” használja Izraelt, valamint “megbízott helyettesítőként” a pánarab összefogás legyőzését célzó kampányában.
A pekingi izraeli nagykövetség szóvivője, szerdán kijelentette, hogy a külképviseletnek nincs mit hozzáfűznie Twitter-üzenetéhez, és eddig nem kapott választ a csatornától, amelyen a CCTV az orosz RT-hez hasonlóan külföldi közönsége részére sugározza adásait.A CCTV-től nem érkezett azonnali válasz vagy észrevétel, Zsao Li-csian kínai külügyi szóvivő pedig annyit mondott, hogy “nem tud a kialakult helyzetről”.

“Kína folyamatosan egyértelművé teszi álláspontját a palesztin-izraeli helyzettel kapcsolatban” – húzta alá Zsao szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Kína már régóta határozottan támogatja a palesztinok ügyét, a pekingi külügyminisztérium mostanában szigorúan bírálta az Egyesült Államokat, mert Washington akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsában az erőszakot elítélő nyilatkozat elfogadását.

Ugyanakkor amióta 1992-ben hivatalos diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel, Peking szoros gazdasági, technológiai és katonai kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑