Cadmus fordítás Cadmus

Antony Blinken arab vezetőkkel tárgyal

2024. 01. 08.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia vezetőivel folytat tárgyalásokat a Gázai övezetben zajló konfliktus továbbterjedésének megállításáról.

Blinken hétfőn Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével találkozott Abu-Dzabiban, majd a szaúd-arábiai al-Ulába utazik Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez, mielőtt Izraelbe indul tovább.

Előző nap Jordániában és Katarban tett látogatást, ahol hangsúlyozta: az Egyesült Államok ellenzi a palesztinok Gázai övezetből való kitelepítését, helyette arra törekszik, hogy a Gázai övezet jövőbeli irányításában Izrael szomszédai is szerepet kapjanak.

Ez a külügyi tárcavezető negyedik útja a régióban az október 7-ei izraeli támadás óta. Látogatása alatt arról próbálja meggyőzni a közel-keleti államok vezetői, hogy próbálják meg csillapítani a kiújult erőszak miatt fennálló feszültséget a térségben.

Közel-keleti útjának utolsó állomásaként Blinken kedden Izraelben folytat tárgyalásokat tisztségviselőkkel, várhatóan a Gázai övezetben élő lakosság védelméről és az izraeli kormánykoalíció egyes tagjainak a gázai kitelepítésekkel kapcsolatos követeléseiről.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben 23 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. a sebesültek száma megközelíti a 60 ezret.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑