Cadmus fordítás Cadmus

AP: Megkérdőjelezhető az ujgurok Kínát méltató videóinak hitelessége

Az AP hírügynökség csütörtökön közzétett értesülése szerint kérdéses azoknak a videóknak a hitelessége, amelyekben hszincsiangi ujgurok a Kína iránti szeretetüket és elégedettségüket hangsúlyozzák, mert a hírügynökséghez eljuttatott szöveges üzenet tanúsága szerint a felvételek a kínai kormányzat utasítására készültek.

A videófelvételekkel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazó képernyőfotókat egy ujgur-kínai aktivista juttatta el a hírügynökséghez.

A videókon az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő ujgurok méltatják a Kínai Kommunista Pártot, továbbá kikelnek Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter ellen, aki a hszincsiangi ujgurok ellen elkövetett népirtással vádolta meg Pekinget.

A felvételeket, amelyekről kínai tisztségviselők azt állították, hogy spontán érzelemnyilvánításokat örökítenek meg, többször levetítették a Peking által külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatókon.

Az AP-vel kapcsolatba lépő Firdausz Drinov (kínai nevén Csen Hao-jü) ujgur-kínai aktivista szerint viszont a hszincsiangi Karamaj város vezetése januárban kapott utasítást, hogy készítsen interjúkat mandarin nyelven jól beszélő ujgurokkal, akiknek ki kell fejezniük Pompeo iránti ellenszenvüket és hangsúlyozni kell hazájuk, Kína iránti elkötelezettségüket.

A hírügynökség – amelynek az utasításokat tartalmazó képernyőfotókat elküldték – leszögezte: nem tudja ellenőrizni a hitelességüket. Hozzátették azonban, hogy Drinovot azóta őrizetbe vették, vele együtt pedig azt az embert is, akitől a felvételeket kapta.

A hszincsiangi hatóságok azóta megerősítették az őrizetbevétel hírét, hozzátéve, hogy Drinovot hamis hírek előállításával és szeparatizmussal vádolják. Drinov több barátja cáfolta a vádakat az AP-nek, rámutatva arra, hogy az aktivista, aki maga is félig kínai, nem küzd Hszincsiang elszakadásáért, és elutasítja a fanatizmust.

Drinov korábban már egy kínai közösségi oldalon is tett közzé az ujgurok helyzetével foglalkozó anyagot, akkor a The New York Times című amerikai napilapra hivatkozva, és – ameddig a kínai kormány be nem tiltotta – fent volt több nyugati oldalon is, például a Facebookon. A férfit a hatóságok 2019-ben “bajkeveréssel” gyanúsították meg.

A hírügynökség rámutat arra, hogy több szakértő szerint a videókon szereplőket betanították mondandójukra. Albert Zhang, az Ausztrál Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik kutatója a felvételeket őszintétlennek nevezte.
Többen úgy vélték, a videók Peking átfogó, központilag irányított propagandakampányának részei, felhívva a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a közösségi médiában megszaporodtak az új, Hszincsiang természeti szépségeit és idilli világát bemutató felhasználói fiókok.

Zhang szerint a közösségi médiumokra feltett videók nagy része egy, a hszincsiangi kormányzat által alapított céghez köthető, és több felhasználói fiók vélhetően álprofil. Hozzátette: aggasztónak találja, hogy Peking ennyi erőt és energiát öl ilyen tartalmak előállításába.

A hszincsiangi kormányzat részéről mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a felvételeken az emberek szabad akaratukból vettek részt, hozzátéve, hogy Pompeo “Kína-ellenes szavai” több hszincsiangi etnikai közösség haragját kiváltották.

Tahir Imin külföldre menekült ujgur aktivista cáfolja a hivatalos álláspontot: “az emberek azt sem tudják, kicsoda Pompeo, és mit mondott” – jelentette ki, rámutatva, hogy Kínában a tájékoztatás szigorú ellenőrzése miatt rendszerint el sem jut az ujgurokhoz, hogy az amerikai külügyminiszter mit mond Kínáról.

A kínai kormányt azzal vádolják, hogy elnyomja a hszincsiangi, zömében muszlim ujgurokat és más, a térségben élő muszlim népeket. A múlt héten az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország ismét felszólította Pekinget, vessen véget ennek.

Márciusban a brit külügyminisztérium – az Egyesült Államokkal, Kanadával és az Európai Unióval összhangban – az ujgurok és Hszincsiangban élő más kisebbségek emberi jogainak súlyos megsértése miatt szankciókat léptetett életbe a tartományban működő közbiztonsági hivatal, valamint négy magas rangú kínai tisztviselő ellen, akik a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen töltenek be állami és párttisztségeket.

Mike Pompeo a vallásszabadságról rendezett 2019-es washingtoni konferencián mondott beszédében a kínai ujgurok helyzetét az évszázad szégyenfoltjának nevezte.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑