Cadmus fordítás Cadmus

Arab Liga: a palesztin vezetés számít Washingtonra a kétállami megoldáshoz vezető úton

A palesztin hatóság és az Arab Liga reméli, hogy az új washingtoni adminisztrációnak “pozitív szerepe” lesz a független palesztin állam megteremtésében – áll a Liga és a palesztin vezetés vasárnapi, Kairóban kiadott közleményében.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ahmed Abul Geit, a Liga főtitkára megvitatták a palesztin kérdést a november elején tartott amerikai elnökválasztás fényében. A két politikus reményét fejezte ki, miszerint az Egyesült Államok aktívabb és kedvezőbb szerepet vállal majd a kétállami megoldáshoz vezető tárgyalásokban.

Az elmúlt években Washington több lépése okozott konfliktust az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság közt: Donald Trump amerikai elnök 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ahová az amerikai nagykövetséget is áthelyezték Tel-Avivból, illetve a washingtoni adminisztráció leállította a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) támogatását.

Abbász vasárnap egyeztetett II. Abdalláh jordán királlyal is, hétfőn pedig Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozik.

A palesztin elnök szeptember végén videóüzenetet intézett az ENSZ-hez is, amelyben egy az amerikai elnökválasztás után tartandó, az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatos csúcstalálkozó összehívását szorgalmazta.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑