Cadmus fordítás Cadmus

Arabul nem tudnak, mégis boldogulnak – kínaiak ezrei harcolnak Szíriában

Már Damaszkusz és Peking titkosszolgálata is együttműködik az ügyben. Az előbbiek attól félnek, hogy maradnak, az utóbbiak pedig attól, hogy hazatérnek a ujgur dzsihádharcosok.

Alig néhányan beszélnek csak közülük arabul, ezért viszonylag elszigetelten élnek. Viszont így is boldogulnak Szíriában azok a kínai államporgárságú ujgurok, akik 2011, vagyis a háború kitörése óta mentek Szíriába. Az AP hírügynökség értesülése szerint több ezren vannak, és főként az ujgurok közül kerülnek ki, vagyis a Kína nyugati részén élő muszlim kisebbségből.

Szíria északi részén vettek és vesznek részt az Assad elnök elleni harcokban. Hogy kinek az oldalán? Egy részük az Al-Kaida szíriai leányvállalatában, az Al-Nuszra Frontban, mások az Iszlám Állam soraiban, néhányan pedig olyan kisebb frakciókban, mint az iszlamista Ahrar al-Sham.

A legtöbben azonban a Turkesztáni Iszlám Párt színeiben harcolnak Asaad elnök ellen és egy iszlamista államért. Emiatt aggódik a leginkább és működik együtt a szíriai és a kínai titkosszolgálat. Az utóbbinál attól tartanak, hogy hazatérésük után gondot okozhatnak a Szíriában harcoló fegyveresek, ahogy azt Európában már nem egyszer láthattuk. Peking egyébként Aszad elnök egyik legerősebb szövetségese, Moszkva az ő segítségével tudta többször is megvétózni a Damaszkusz ellen tervezett büntetőintézkedéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az ujgurok otthon önálló államot szeretnének Hszincsiangban – ezért is csatlakoznak közülük sokan a dzsihádhoz. Kelet-Turkesztán több mint ezer éven át szabad állam volt, a 19. század második felében szállta meg a Kínai Császárság. A lázadások évtizedei után az ujgurok 1933-ban kihirdették a Kelet-Turkesztáni Iszlám Köztársaságot, amely három évig állt fenn.

Aztán 1944-ben jött a Második Kelet-Turkesztáni Köztársaság, amelyet öt év után foglalt el újra Kína. Azóta egyre több han kínait telepít Peking Hszincsiangba, az ujgurokat pedig a kínai kormány bírálói szerint rengeteg hátrány éri – erőszak formájában és gazdasági téren is. Ezért akarnak közülük sokan elmenekülni. Aztán vélhetően dzsihádharcosként visszatérni.

A Turkesztáni Iszlám Párt (TIP) taktikája a következő: néhány tagját azzal bízza meg, hogy szivárogjanak be az ellenség soraiba, robbantsanak ki verekedést és harcoljanak az utolsó csepp vérükig, elvonva a figyelmet egy induló nagyobb offenzíváról – mesélte az AP-nek az egyik szíriai dzsihádharcos, aki már többször küzdött ujgorok oldalán. Hozzátette, hogy a TIP fegyveresei aztán oroszlánként harcolnak a szárazföldön.

Rami Abdurrahman, a szíriai háború minden résztvevőjétől információkat gyűjtő Syrian Observatory for Human Rights vezetője szerint 5 ezer ujgur iszlamista lehet Szíriában, többségük a TIP soraiban. Családtagjaikkal együtt 20 ezres közösséget alkotnak az ország északi részén. Ezeket a számokat azonban Li Wei kínai terrorszakértő túlzónak tartja – szerinte 300 fegyveresről és 700 családtagról lehet szó. “Ahogy az ellenőrzés szigorodik a török-szír határon, egyre nehezebb embereket becsempészni Szíriába” – mondja.

Szíriai ellenzéki aktivisták és kormánybarát médiaforrások egyaránt arról számoltak be, hogy több tucat TIP-harcos hajtott végre öngyilkos merényletet a kormányerők és szövetségeseik ellen. Az egyikük Sahid Allah al-Turkisztani néven ismert. Róla a TIP tett közzé egy drónvideót, melyen éppen felrobbantja magát egy kocsiban ülve Aleppó közelében tavaly év végén. Állítólag több tucat kormánykatonát vitt magával a halálba.

2015-ben a csoport tagjai Idleb tartományban elfoglaltak egy stratégiai fontosságú várost Assad erősségének, Latakiának a közelében, és megrongálták a templomot, majd kitűzték a fekete zászlójukat a tornyára. 2016 végén pedig egy időre át tudták törni a kormány ostromgyűrűjét Kelet-Aleppo körül.

A Szíriában harcoló kínai ujgur terroristákról Assad elnök is említést tett, némileg fenyegető hangnemben, amikor a kínai PHOENIX TV márciusban interjút készített vele. Azt mondta, “jobban ismerik az Önök országát bárki másnál, így nagyobb kárt is tudnak ott okozni bárki másnál.”

A többi  Szíria ellenes csoporttal szemben a TIP meglehetősen titkolózó szervezet, a tagjai másokkal nem is nagyon érintkeznek – tudta meg az AP szíriai aktivistáktól. Főként Idleb, a már említett stratégiai fontosságú város, Jisr al-Shughour környékén valamint a kurd hegyekben aktívak, Latakia nyugati részén.

Abdul-Hakim Ramadan doktor Idlebből arról mesélt az újságíróknak, hogy a tartomány északnyugati részén egy faluba igyekeztek gyerekeket oltani, amikor a TIP harcosai állták útjukat és azt mondták nekik, hogy a térségbe csak ujgurok léphetnek be. Szerinte a többi, főként arab országokból érkezett dzsihádharcosokkal szemben az ujgurok nem nagyon vesznek részt a helyi közösségek életében, és ennek a legfőbb oka az, hogy nem beszélik a nyelvet.

Globoport

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑