Aramco-tisztségviselő szerint nem érinti a fogyasztókat a húszik támadása

A Saudi Aramco szaúd-arábiai olajvállalat egyik tisztségviselője kedden kijelentette: a cég fogyasztóit nem érinti az, hogy a jemeni húszi lázadók támadást intéztek dzsiddai olajelosztó központja ellen.

Az Irán támogatását élvező, síita húszik hétfőn közölték, hogy rakétát lőttek ki az olajvállalat dzsiddai létesítményére. A szaúdi hatóságok később megerősítették a támadás tényét.

A dzsiddai elosztó 13 tartálya közül egy nem működik – mondta el újságíróknak a Saudi Aramco illetékese. A húszik lövedéke a tartály tetejét érte, és 2 négyzetméternyi lyukat ütött rajta.

A tisztségviselő hozzátette: a támadás tüzet okozott, amelyet 40 perc alatt eloltottak. Az incidensben senki sem sérült meg.

Az illetékes szerint a dzsiddai létesítmény kulcsfontosságú a szaúd-arábiai olajelosztásban, naponta több mint 120 ezer hordó indul útnak onnan Dzsidda, Mekka és az al-Baha régió felé.

A húszik a Twitteren minden külföldi vállalatot óva intettek attól, hogy Szaúd-Arábiában folytassák működésüket, fogadkoztak, hogy további támadásokat indítanak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi katonai koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban egybehangzó értékelések szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑