Cadmus fordítás Cadmus

Ártatlanok tucatjai haltak meg egy szíriai légitámadásában

2017. 05. 16.

Legalább 32 civil esett áldozatul az elmúlt két nap során Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő Bukamal város és Akajirsi település ellen végrehajtott légi csapásoknak – jelentették a helyi források. Közben az egyik damaszkuszi elővárost teljesen birtokba vették a kormányerők, miután a megkötött megállapodás értelmében az utolsó felkelő is elhagyta Kabount.

A javarészben dzsihadisták ellenőrizte kelet-szíriai Deir Ezzor tartomány helyi aktivistái szerint az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülőgépei mértek csapásokat egy Al-Bukamali mecsetre és a környező házakra. Omar Abu Laila, a Deir Ezzor 24 nevű aktivistacsoport tagja elmondta: a légitámadás legalább 20 civil életét követelte, és 15 lakás semmisült meg.

Kaboun újra kormányzati ellenőrzés alatt

A szíriai állami televízió hétfőn jelentette, hogy sikerült befejezni Damaszkusz északkeleti negyedének az evakuálását. A  nap folyamán több ezer iszlamista fegyveres hagyta el a kerületet. A damaszkuszi tartományi kormányzó hozzáfűzte: Kabounban “nincsenek többé szélsőségesek”. A szíriai kormány és képviselői minden iszlamista felkelőt terroristának tekintenek.

A szíriai kormány és a iszlamista felkelők között létrejött megállapodás értelmében a lázadó fegyvereseket Damaszkusztól keletre fekvő területekre, vagy az északnyugati fekvésű Idlíb tartományba szállítják. Vasárnap a szíriai állami média szerint több mint 2000 felkelő és családtagjaik hagyhatták el Kabúnt.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja hétfőn egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Bashar Al-Assad szíriai elnök kormányának képviselői és a szíriai ellenzék között folytatott genfi béketárgyalások komolyak.

Megerősítette: a damaszkuszi kormány delegációja “azért van itt, hogy dolgozzon” a szíriai válság politikai rendezését szolgáló tanácskozások május 16-án induló, négynapos újabb fordulóján, amelyen a küldöttségek várhatóan ismét nem közvetlenül tárgyalnak majd egymással. Mistura felkérte a sajtó képviselőit, hogy az “szakmaiság légkörének” megőrzése érdekében korlátozzák tudósítási tevékenységüket.

Orientalista.hu – Zenobia (Hirado.hu nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑