Cadmus fordítás Cadmus

Átadta a parancsnoki tisztséget az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka

Átadta a parancsnoki tisztséget hétfőn Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságát (Centcom) vezető Frank McKenzie tábornoknak.

McKenzie a Centcom székhelyéről, a floridai Tampából fogja irányítani a műveleteket.

Az afgán fővárosban, Kabulban hétfőn tartott ceremóniával jelképesen véget ért az Egyesült Államok leghosszabb, csaknem 20 évig tartó fegyveres konfliktusa. Miller távozásával mindazonáltal nem csökken az afganisztáni amerikai katonai misszió hatásköre, tekintve hogy McKenzie továbbra is elrendelhet légicsapásokat az afgán kormányerők védelmében bizonyos körülmények között.

Az átadásra az Eltökélt Támogatás (Resolute Support – RS) nevű, NATO-vezetésű művelet rendkívül megerősített székhelyén, Kabul szívében került sor. Az eseményen Miller megemlékezett a csaknem 20 évig tartó háború alatt elesett amerikai és NATO-katonákról, valamint arról a több ezer afgán állampolgárról, aki szintén életét vesztette.

A tábornok figyelmeztetett arra, hogy az Afganisztánban jelenleg is dúló erőszak rendkívül megnehezíti a politikai rendezést, és emlékeztette az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató, radikális iszlamista tálibokat: fontos, hogy a felek megteremtsék a békés, politikai rendezéshez szükséges feltételeket. “De tudjuk, hogy ezzel a mértékű erőszakkal nagyon nehéz lesz politikai rendezést elérni” – mondta.

Az eseményen részt vett Hamdulláh Mohib afgán nemzetbiztonsági főtanácsadó is, aki úgy vélekedett: az amerikai és NATO-erők távozása olyan vákuumot hagyott maga után, amelynek következtében az afgán biztonsági erők esetenként már utánpótlás nélkül maradtak a harcmezőn, egyes esetekben kifogytak az élelmiszerből vagy lőszerből.

Mohib szerint a csapatkivonás legsúlyosabb hatása a csapatokat támogató légierő hiánya.
Bár az amerikai kormány nem közölte, hogy hány katona marad Afganisztánban, egy minapi Centcom-közlemény szerint a csapatkivonás 90 százalékban megvalósult.

A csapatkivonáson felbátorodott tálibok az elmúlt hetekben számos stratégiai fontosságú körzetet foglaltak el, elsősorban az Iránnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal közös határ mentén. A kormány jelenleg újraszervezi erőit a stratégiai fontosságú területek visszaszerzése és annak érdekében, hogy megvédje az általa ellenőrzött városokat a tálibok előrenyomulásától.

Bár a leginkább az Egyesült Államok és a NATO által pénzelt afgán biztonsági erők egyes esetekben ellenállást tanúsítottak az ország egyes részein, a kormányerők nagy része látszólag feladta a harcot.

A tálibok több mint harmadát ellenőrzik az Afganisztánban található 421 körzetnek és körzeti központnak.
Joe Biden amerikai elnök múlt csütörtökön jelentette be, hogy augusztus 31-én véget ér az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑