Cadmus fordítás Cadmus

Átadták Arkadagot, a volt türkmén elnök tiszteletére felépített okosvárost

2023. 06. 29.

Türkmenisztában csütörtökön átadták az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow tiszteletére felépített modern okosvárost, Arkadagot.

Az Arkadag szót, ami magyarul védelmezőt jelent, nemhivatalos jelzőként használják a türkmén médiában az országot 2022-ig 15 éven át irányító elnökre utalva, aki csütörtökön töltötte be 66. születésnapját, és jelenleg az iszlám szent városában, Mekkában tartózkodik.
Arkadag város Berdimuhamedow szülőhelyének – Babarab – közelében fekszik, a dél-türkmenisztáni Ahal tartományban. A 73 ezer lakos befogadására alkalmas okosváros építési költségei elérték a 3,3 milliárd dollárt (mintegy 1118 milliárd forint).

Arkadagban minden épület fehér, a lakóházak hét emelet magasak, a türkmén mondavilágban ugyanis a hét a szerencse száma
A 66 éves politikus távollétében a meghívott vendégeket Berdimuhamedow 41 éves fia, Serdar Berdimuhamedow jelenlegi türkmén államfő fogadta. Az átadási ünnepségen többek között Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vett, aki a fenntarthatóság jegyében elektromos autót ajándékozott Berdimuhamedownak, miután a városba csak ilyen autóval lehet belépni.

A városban szobrot emeltek a Türkmenisztánban honos, nemzeti jelképnek számító akhal teke lófajtának, és több, a politikust ábrázoló szobrot

helyeztek el.
Gurbanguly Berdimuhamedow 2022 márciusában ruházta át fiára az államfői tisztséget, de a néphatalom legfelsőbb szervének számító Népi Tanácsban számos hatáskört megtartott magának.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑