Cadmus fordítás Cadmus

Átalakította az afgán kormányt az ország elnöke

Kormányátalakítást jelentett be szombaton Asraf Gáni afgán elnök, távozik a védelmi, valamint a belügyi tárca vezetője is.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a védelmi minisztérium élén 2018 óta álló Aszadullah Hálidot Biszmillah Motavakkil tábornok váltja, Hajatullah Haját belügyminiszter utódja pedig Abdulvakíl Mirzakval lesz.

A két politikus ügyvivői tisztséget lát el, amíg a törvényhozás jóvá nem hagyja a kinevezésüket.

A kormányátalakítást a tálib előrenyomulás közepette jelentették be: péntek óta a radikálisok legalább hat új körzetet foglaltak el az országban, megadásra vagy menekülésre kényszerítve az e zónákban állomásozó biztonsági erőket.

Hivatalos források szerint az elfoglalt területek Tahar, Farjáb, Dzsauzdzsán, Szamangán, Farah és Paktia tartományokban találhatók.

Az Egyesült Államok és a NATO-csapatok május 1-jén megkezdett kivonása óta legalább 35 körzet került a kormányellenes lázadók kezére. Az ENSZ egyik jelentése összevetésképpen rámutatott arra, hogy tavaly a tálibok mindössze öt körzetet tudtak irányításuk alá vonni, s közülük négyet a kormányerők néhány napon belül visszafoglaltak.

Afganisztánban 34 tartomány és körülbelül 400 körzet található.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑