Cadmus fordítás Cadmus

Átmeneti kormány alakult Csádban az ellenzéki erők részvételével

2021. 05. 03.

Átmeneti kormány alakult Csádban Albert Pahimi Padacké miniszterelnök vezetésével, amelyben katonai tisztségviselők mellett a néhai Idriss Déby elnök kabinetjének több egykori minisztere és az ellenzék három képviselője is részt vesz.

Az új kabinet létrehozását az országot vezető katonai junta vasárnap este jelentette be az állami televízióban.

A közlés szerint a három ellenzéki: Mahamat Ahmat Alhabo, Déby egyik legismertebb ellenlábasa az igazságügyi tárcát kapta, Lydie Beassemda, aki az április 11-i elnökválasztáson harmadik helyen végzett, az oktatási tárcát vezeti majd, míg Cherif Mahamat Zene, aki eddig három lázadószervezet szóvivőjeként szolgált, a jövőben a külügyminiszter tisztségét fogja ellátni.

Padacké, aki második helyen végzett az elnökválasztáson, korábban 2016 februárja és 2018 májusa között töltötte be a kormányfői tisztséget.

Az 1990-ben puccsal hatalomra került Idriss Déby április 19-én halt meg 68 évesen, a katonaság tájékoztatása szerint egy lázadócsoporttal vívott harcban.

Ezt követően katonai tanács vette át az ország irányítását az elhunyt államfő fiával, Mahamat Idriss Débyvel az élen, feloszlatva a parlamentet és az országot addig irányító kabinetet.

A katonaság másfél éves átmeneti időszak végén szabad és demokratikus választásokat ígér.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑