Cadmus fordítás Cadmus

Atomerőművet építhet Rijád

2019. 03. 30.

Az Egyesült Államok kormánya titokban hat amerikai cégnek adott engedélyt arra, hogy atomerőmű építésére alkalmas technológiát adjanak el ­Szaúd-Arábiának – tudta meg a The Daily Beast amerikai hírportál és a ­Reuters hírügynökség. Az engedélyeket 2017 novembere után kezdték kiadni, de az érintett vállalatok kérték, hogy az energiaügyi miniszté­rium ezt ne hozza nyilvánosságra.

Hírek szerint Rijád legalább két erőművet akar építeni. Az engedélyek ugyanakkor csak arra vonatkoznak, hogy a cégek előkészítő munkálatokat végezzenek, mielőtt bármilyen megállapodás megszületik, s nem tartalmazza berendezések szállítását.

Több amerikai kongresszusi képviselő attól tart: a nukleáris technológia megosztása Szaúd-Arábiával atomfegyverkezési versenyt indíthat el a Közel-Keleten. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg már tavaly említette egy tévéinterjúban, hogy királysága is akar atomfegyvert, ha már Iránnak van. Egy nukleáris szakértő ugyanakkor az al-Dzsazíra pánarab televíziónak elmagyarázta: az iráni technológia alkalmas fegyverkészítésre, a szaúdiaké pedig kifejezetten polgári célú lesz. Nem lehet azonban tudni, hogy Rijád mikor kezdi követni az iráni példát, s alakítja át a békés célú technológiát úgy, hogy abból a végén atomtöltetű rakéta lesz, tette hozzá. A kongresszusban az is aggodalmat keltett, hogy célszerű-e nukleá­ris technológiát eladni a sivatagi királyságnak azok után, hogy megölték Dzsamal Hasogdzsi ellenzéki újságírót.

Magyar Nemzet – Mártonffy Attila

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑