Cadmus fordítás Cadmus

Áttörték az Újdelhinél felállított rendőrségi barikádokat a tüntetők az indiai nemzeti ünnepen

2021. 01. 26.

Áttörték kedden a rendőrség úttorlaszait Újdelhinél a főváros mellett hónapok óta tiltakozó farmerek, nem sokkal a nemzeti ünnep alkalmából Újdelhiben tartandó katonai parádé előtt. A rendőrség az oszlatáshoz könnygázt is bevetett.

Korábban a hatóságok azzal a feltétellel engedélyezték itt a megmozdulást, hogy a tiltakozók nem zavarják meg az ezen a napon hagyományos ünnepségeket.

A fővárosba katonákat is kivezényeltek a rend biztosítása érdekében, sajtóbeszámolók szerint mindeközben traktorok hosszú sora tart Újdelhi felé a városba vezető utakon. Több, újságírók által megszólaltatott tüntető leszögezte: nem fognak hazamenni.

Indiában hónapok óta zajlanak a tiltakozások az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonása érdekében. Több tízezer földműves novemberben ütött tábort a fővárosba vezető főbb utak mentén, valamint a főváros bejáratánál.

A szeptemberben elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének. A farmerek pedig attól tartanak, a hatósági árak eltörlése lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni.

Hétfőn Narendra Szingh Tomar mezőgazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy a megmozdulások békés mederben tartása nem csupán a hatóságok, hanem a tüntetők felelőssége is.

A koronavírus-járvány miatt idén korlátozottan megtartott nemzeti ünnep alkalmából Narendra Modi miniszterelnök Twitteren gratulált India népének, üzenetében nem tért ki a tiltakozókra.

 köztársaság napján India arról emlékezik meg, hogy 1950-ben ezen a napon lépett hatályba az ország alkotmánya.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑