Cadmus fordítás Cadmus

Ausztrália bezárja kabuli képviseletét az amerikai csapatkivonással növekvő kockázatok miatt

2021. 05. 25.

Ausztrália bezárja a hét végén afganisztáni nagykövetségét – jelentette be kedden Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azok miatt a növekvő aggodalmak miatt, amelyek az afgán főváros, Kabul biztonságának romlásával számolnak az amerikai csapatok folyamatban lévő kivonásával összefüggésben.

Morrison azt mondta, hogy a nagykövetséget “átmeneti” jelleggel zárják be május 28-val “az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők küszöbön álló kivonásának fényében”.

“Ausztrália azzal számol, hogy ez egy ideiglenes intézkedés lesz, és megújítjuk majd az állandó jelenlétünket Kabulban amint azt a körülmények lehetővé teszik” – hangsúlyozta a kormányfő.

Az ausztrál katonák szintén elhagyják Afganisztánt, ahol mintegy ezer fős kontingensük szolgált. Az elmúlt években összesen több tízezren szolgáltak ott, sok milliárd dolláros költséggel.

Ennek a kis kontingensnek a hazahívása és az amerikai erők távozása miatt “a biztonsági környezet egyre bizonytalanabb” – jegyezte meg a miniszterelnök. “A kormányt arról tájékoztatták, hogy a folyamatos diplomáciai jelenléthez szükséges biztonsági feltételeket nem lehet megteremteni” – magyarázta.

Az amerikai és NATO-erők május 1-jén kezdték meg végső kivonulásukat a közép-ázsiai országból, s a kivonulást a tervek szerint a 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadás 20. évfordulójára kell befejezniük. A folyamatot a tálib szélsőségesek és az afgán kormányerők között zajló harcok hevesebbé válása kényszerítette ki. Közben a felek közötti béketárgyalások gyakorlatilag holtpontra jutottak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑