Autóba rejtett pokolgép robbant Szomália fővárosában

Autóba rejtett pokolgép robbant Szomália fővárosában csütörtökön. Az öngyilkos merényletben legalább tíz ember meghalt és több épület is megsemmisült Mogadishu legforgalmasabb utcájában – közölte a rendőrség. A közelmúltban ez volt az egyik legnagyobb robbantás.

A támadás a város üzleti negyedében történt, ahol hotelek, vásárok, üzletek és éttermek vannak – mondta el egy rendőrségi tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A rendőrségi tisztviselő hozzátette, hogy több mint 10 ember halt meg, egy hotel lángokban áll, és több épület is megsérült a detonáció következtében.

Egyelőre 20 sebesültről tudnak a hatóságok, de attól tartanak, az áldozatok száma tovább fog nőni a megrongálódott épületek miatt.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab nevű iszlamista csoport jelentkezett.

A Reuters brit hírügynökség legkevesebb 10 halálos áldozatról ír, míg a dpa német hírügynökség legkevesebb 25 halottról tud, akik között rendőrök is voltak.

A dpa hírügynökség értesülései szerint az első robbantás után is egy második is bekövetkezett, így az áldozatok száma még tovább nőhet.

Korábban a Reuters hírügynökség egyik riportere arról adott hírt, hogy egy nagy robbanás és lövések hangja hallatszódott Mogadishuban.
Szélsőséges iszlamista csoportok Szomáliában gyakran követnek el támadásokat.

Az al-Kaidához köthető al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑