Az afgán elnök elutasítja a külföldi beavatkozást

Elutasította vasárnap az afgán elnök, hogy az országában dúló fegyveres konfliktusba külföldről avatkozzanak be. Eközben az Egyesült Államok és a kormányellenes tálibok között tárgyalások folynak, s – a felek nyilatkozatai szerint – közelednek a békeszerződéshez.

Asraf Gáni elnök az íd al-adha moszlim áldozati ünnep alkalmából mondott beszédet, miközben az amerikaiak és a tálibok folytatják a tárgyalásokat Katarban, ahol a szunnita lázadók politikai képviseletet működtetnek.

Gáni kitartott amellett, hogy a jövő hónapban esedékes elnökválasztás nagyon fontos, mert az afganisztáni vezetőnek így erős mandátuma lesz, hogy többévi háború után döntsön az ország sorsáról. „Afganisztán sorsáról ebben a hazában döntenek” – mondta. „Nem akarjuk, hogy bárki beleavatkozzon az ügyeinkbe”.

Küszöbön a békeszerződés

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok főtárgyalója szeptember 1-ig, néhány héttel az elnökválasztás előtt szeretné megkötni a békeszerződést. A két fél várhatóan megállapodik mintegy 20 ezer amerikai és NATO-katona kivonásáról, cserébe a tálibok garantálják, hogy Afganisztán nem lesz a szélsőséges csoportok melegágya.

Egyelőre kevés részlet ismert, de Khalilzad és a tálib főtárgyaló, Abdul Gáni Baradar molla az elmúlt napokban több, a folyamat által érintett országba is elutazott, hogy tájékoztasson a legújabb fejleményekről.

A tálibok nem tárgyalnak az afgán kormánnyal

A tálibok katari szóvivője, Szuhail Sahín, aki szerint a megállapodás a jelenlegi tárgyalási forduló végén várható, vasárnap az íd al-adha alkalmából üzenetet tett közzé, amelyben reményét fejezte ki, hogy Afganisztán „a következő áldozati ünnepet iszlám rendszer alatt, megszállás nélkül, az állandó béke és egység környezetében ünnepli majd”.

A tálibok nem hajlandóak az általuk az Egyesült Államok bábjának tartott afgán kormánnyal tárgyalni, és kedden szégyenletesnek nevezték a szeptember 28-ra kitűzött elnökválasztást.

Figyelmeztették az afgánokat, ne vegyenek részt választási gyűléseken, nehogy merényetek célpontjává váljanak. Előző nap a szélsőséges tálibok vállalták magukra a Kabulban biztonsági erők ellen elkövetett pokolgépes merényletet, amelyben 14 ember halt meg, és 145-en sebesültek meg, többségükben polgári személyek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑